ГоловнаСвіт

Влада Колумбії підписала нову мирну угоду з ФАРК

Опозиція вимагає провести новий референдум, щоб затвердити угоду.

Влада Колумбії підписала нову мирну угоду з ФАРК
Хуан Мануэль Сантос
Фото: news.404.ru

Уряд Колумбії і найбільше повстанське угруповання країни Революційні збройні сили Колумбії (ФАРК) підписали нову мирову угоду, покликану покласти край 50-річному збройному конфлікту.

Про це повідомляє ВВС.

Згідно з цією інформацією, президент Колумбії Хуан Мануель Сантос і лідер повстанського угруповання ФАРК Родріго Лондоньо, більш відомий як "Тимошенко", підписали нову угоду на скромній церемонії в столиці країни Боготі, а потім її передали голові конгресу.

Лідер повстанців заявив, що угода "остаточно покладе край війні, щоб ми могли вирішувати свої розбіжності цивілізовано".

Президент Сантос сказав, що переглянута угода краща за попередню, оскільки вона дає відповідь на питання тих, хто на референдумі 2 жовтня проголосував проти угоди з ФАРК.

За умовами нинішньої угоди, ФАРК відмовляється від збройної боротьби і стає політичною партією, яка братиме участь у виборах 2018 року.

ФАРК також обіцяла виплатити компенсації постраждалим унаслідок війни. Для цього угруповання погодилося віддати свої активи. За даними влади, ФАРК має великі ділянки землі, фермерські господарства, будівельні компанії і магазини.

Опозиція вимагає провести новий референдум, щоб затвердити угоду.

Громадянський конфлікт у Колумбії між владою і повстанцями ФАРК триває понад півстоліття, за цей час він забрав життя понад 200 тис. осіб. Угруповання ФАРК з'явилося в 1964 році як військове крило місцевої комуністичної партії для боротьби за побудову суспільства соціальної справедливості та рівності. США і країни Європи визнали організацію терористичною.

У жовтні Нобелівський комітет присудив Нобелівську премію миру 2016 року президентові Колумбії Хуану Мануелю Сантосу за зусилля, яких він доклав для припинення громадянської війни в країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram