ГоловнаСвіт

Прем'єр Японії шкодує про розміщення російських ракет на Курилах

"Ми передали дипломатичними каналами, що це несумісно з позицією нашої країни".

Прем'єр Японії шкодує про розміщення російських ракет на Курилах
Синдзо Абэ
Фото: EPA/UPG

Розміщення Росією ракетних комплексів на Курильських островах викликає жаль.

Про це заявив прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе, передає російська служба Бі-бі-сі.

"Чотири острови є невід'ємною частиною території нашої країни. Ми передали дипломатичними каналами, що це несумісно з позицією нашої країни і викликає жаль", - сказав японський прем'єр.

Про те, що Росія розмістила новітні берегові ракетні комплекси "Бастіон" і "Бал" на Південних Курилах, стало відомо 22 листопада. Комплекс "Бастіон" був розміщений на острові Ітуруп, а комплекс "Бал" - на острові Кунашир. Обидва острови входять до групи Курильської гряди, територіальну приналежність яких оскаржує Японія.

Офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова заявила, що метою розгортання ракет є зміцнення національної безпеки.

"Що стосується розміщення на Південних Курилах оперативного комплексу "Бастіон", то в Росії на плановій основі здійснюються заходи в рамках оборонного будівництва. Мета - це послідовне зміцнення національної безпеки", - заявила вона.

"Південні Курили є невід'ємною частиною російської території", - додала Захарова.

У Кремлі заявили, що розміщення ракет не повинно вплинути на "доцентрові тенденції" у відносинах з Токіо. Крім того, повідомляють, що президент РФ Володимир Путін у середині грудня відвідає Японію з офіційним візитом.

Нагадаємо, після Другої світової війни острови Ітуруп, Кунашир, Шикотан і група островів Хабомаї увійшли до складу СРСР. Японія вважає, що це сталося незаконно, і намагається повернути острови. Росія заявляє, що в Японії немає причин оскаржувати приналежність островів. Через цей конфлікт країни досі не підписали мирну угоду після закінчення Другої світової війни.

Напередодні Путін назвав Курили суверенною російською територією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram