ГоловнаСвіт

В Ізраїлі заарештовано підозрюваних у підпалі лісу

Прем'єр Нетаньягу пообіцяв суворо покарати винуватців

В Ізраїлі заарештовано підозрюваних у підпалі лісу
Фото: 9tv.co.il

В Ізраїлі за підозрою в підпалі лісу заарештовано чотирьох палестинців. Вони постануть перед судом, повідомляє BBC.

Як заявив глава поліції Ізраїлю Роні Альшейх, до підпалів причетні "політичні активісти".

Прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу пообіцяв суворо покарати винуватих.

"Кожна пожежа, спричинена підпалом, за всіма ознаками є тероризмом. Ми будемо до цього ставитися відповідним чином", - заявив у Хайфі прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу, передає Reuters.

За інформацією 9 каналу, поліція затримала двох підозрюваних у скоєнні навмисних підпалів лісу в районі Хайфи. Затримані на гарячому є студентами Хайфського університету.

Тим часом у передмісті Єрусалима поліція виявила кілька "запалів", підготовлених паліями: це хмиз, прикріплений до стовбура молодого дерева. Після підпалу хмизу вогонь швидко піднімається сухим стовбуром на крону, після чого відбувається займання дерев довкола.

Інформації про жертв пожеж на цей момент немає, проте відомо про десятки людей, які звернулися по медичну допомогу. Через масштабну лісову пожежу навколо ізраїльського портового міста Хайфи понад 60 тис. людей були змушені покинути свої домівки.

Уряд Ізраїлю звернувся з проханням по міжнародну допомогу. Кілька країн, серед яких і Україна, пообіцяли відправити в район стихійного лиха пожежні літаки. Зі США очікують прибуття найбільшого у світі пожежного літака Evergreen Supertanker.

У цьому ж районі масштабні лісові пожежі сталися в грудні 2010 року через посуху. У пожежах, які не могли загасити чотири дні, загинули 42 людини. Щоб запобігти такому лиху, було розширено арсенал протипожежних засобів, у тому числі закуплено додаткові пожежні літаки, повідомляє DW.

Стихійне лихо стало предметом розслідування державним контролером Ізраїлю, за підсумками якого 2012 року вийшов звіт. У ньому провину за оперативні прорахунки частково покладали на міністрів фінансів і внутрішніх справ, а також прем'єра Нетаньягу і міністра внутрішньої безпеки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram