ГоловнаСвіт

Клінтон випередила Трампа на 2 млн голосів

Підсумки голосування в трьох штатах закликають розслідувати.

Клінтон випередила Трампа на 2 млн голосів
Фото: пресс-служба президента

За Хілларі Клінтон на президентських виборах у США проголосували на 2 млн більше людей, ніж за Дональда Трампа, свідчать дані підрахунків голосів виборців.

Згідно з даними Cook Political Report, станом на четвер за Трампа було подано 62,2 млн голосів, тоді як за його суперницю Клінтон - 64,2 млн, передає Бі-бі-сі.

На президентських виборах, що відбулися 8 листопада, перемогу здобув кандидат від республіканців Дональд Трамп. Оскільки результати голосування підраховуються по окремих штатах, Трамп отримав більшість голосів колегії вибірників. Його інавгурація відбудеться в січні.

Однак підрахунок загальної кількості голосів виборців, поданих за кандидатів на минулих виборах, усе ще триває.

Це вп'яте в історії США, коли кандидат, який одержав більше голосів у цілому по країні, програє президентські вибори.

2000 року демократ Альберт Гор, який програв на виборах Джорджу Бушу і намагався оскаржити результати голосування в суді, набрав на 544 тис. голосів більше від свого суперника. У підсумку результат виборів тоді вирішив Верховний суд, який постановив, що Буш здобув перемогу у штаті Флорида, через голосування в якому і виникла суперечка.

Виборча система США влаштована так, що президента обирає не вся країна загалом, а кожен штат окремо. В результаті система більш прихильна до тих кандидатів, які перемагають, нехай і зі скромною перевагою, у більшій кількості штатів, ніж до тих, хто здобуває нищівну перемогу, але лише в декількох густонаселених штатах.

Опоненти обраного президента намагаються використати чисельну перевагу голосів виборців на користь Гілларі Клінтон для того, щоб поставити під сумнів і перемогу Трампа, і саму систему колегії вибірників.

Тим часом група підтримки Клінтон у складі фахівців з інформатики та адвокатів намагається ініціювати розслідування за підсумками голосування у трьох штатах, щоб переконатися, що там не було іноземного втручання в роботу комп'ютерних систем, що відповідають за підрахунок голосів, яке могло призвести до маніпулювання результатами.

Активісти звернули увагу на те, що результати Гілларі Клінтон виявилися помітно нижчими в тих округах, у яких проводився електронний підрахунок голосів, порівняно з тими, де використовували паперові бюлетені й оптичні сканери.

Однак у виборчому штабі Клінтон поки що не висловили будь-якого інтересу до боротьби за перерахунок голосів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram