ГоловнаСвіт

Європарламент підтримав створення європейського оборонного союзу

Будуть збільшені витрати Євросоюзу на військові місії і розширення загального арсеналу техніки.

Європарламент підтримав створення європейського оборонного союзу
Фото: ecb.europa.eu

Країни Європейського союзу повинні активізувати свої зусилля щодо забезпечення безпеки і співпраці у сфері оборони, що має привести до створення європейського оборонного союзу.

Про це йдеться в резолюції Європарламенту, повідомляє РБК-Україна.

Рішення про створення спільного оборонного союзу підтримали 369 євродепутатів. При цьому 255 членів Європарламенту виступили проти, а 70 утрималися.

"Ситуація у сфері безпеки в Європі та навколо неї значно погіршилася в останні роки, в зв'язку з такими проблемами, як тероризм, гібридні загрози, кібер та енергетична нестабільність, які жодна країна не в змозі вирішити самостійно", - наголошується в резолюції.

Згідно з документом будуть збільшені витрати Євросоюзу на військові місії і розширення загального арсеналу техніки, зокрема-гелікоптерів. Євродепутати закликають країни ЄС проводити спільні закупівлі оборонних ресурсів. Депутати Європарламенту також закликають до призначення 2% ВВП на оборону.

Крім того, Європарламент запропонував створити багатонаціональні сили і штаб-квартиру ЄС для планування і координації спільних дій у кризових ситуаціях там, де НАТО не хоче діяти.

Рішення Європарламенту не має зобов'язального характеру для держав-членів ЄС.

Раніше повідомлялося, що ЄС передав Україні техніку на 2,2 млн євро для зміцнення кордону з Білоруссю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram