ГоловнаСвіт

У Польщі солдати НАТО відпрацюють дії на випадок нападу на одну з країн Альянсу

Навчання покликані підготувати Корпус НАТО до досягнення статусу високого ступеня бойової готовності.

У Польщі солдати НАТО відпрацюють дії на випадок нападу на одну з країн Альянсу
Учения НАТО в Польше (Архив)
Фото: EPA/UPG

Більш ніж 500 солдатів із країн НАТО та їх союзників сьогодні почнуть навчання "Compact Eagel 16" у Багатонаціональному північно-східному корпусі в Щецині, Польща.

Про це повідомляє "Польське радіо".

"Тренування, проведені в Балтійських казармах, повинні підготувати Корпус НАТО до досягнення статусу високого ступеня бойової готовності, що означає скорочення часу, за який ми повинні виконати завдання", - сказав у розмові з польським новинним агентством РАР один з офіцерів, пояснивши, що "досі це потребувало 180 днів, а після досягнення високої бойової готовності знадобиться 90 днів або менше".

"Compact Eagel 16" - це внутрішні навчання, які дозволять побачити ситуацію в штабі і підпорядкованих підрозділах.

Сценарій тренувань передбачає тактичну ситуацію, коли одна з країн-членів НАТО піддається нападу з боку супротивника, і потрібно реагувати на цю загрозу. Щецинський корпус повинен розробити план міжнародних заходів із метою зупинити ворога, зазначив військовий.

"Compact Eagel 16" - це перше тренування в рамках підготовки до підсумкової перевірки, якою стане участь Багатонаціонального північно-східного корпусу в навчаннях "Saber Strike 17" в червні 2017 року.

Багатонаціональний північно-східний корпус створено в 1999 році. Лист намірів про його створення підписали Польща, Німеччина і Данія в 1998 році, тобто ще до вступу Польщі в НАТО.

Зараз у корпусі представлені 25 країн, включаючи США, а також Фінляндія та Швеція, які не є членами НАТО.

Стаття 5 угоди НАТО свідчить, що збройний напад на одного з його членів буде розглядатися як напад на всіх членів і дозволяє використовувати збройні сили. Статтю застосовували тільки раз, після нападу на США 11 вересня 2001 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram