ГоловнаСвіт

Швейцарські винищувачі супроводжували літак з журналістами, які летіли в Перу висвітлювати візит Путіна

Президент летів в іншому літаку того ж льотного загону.

Швейцарські винищувачі супроводжували літак з журналістами, які летіли в Перу висвітлювати візит Путіна
Фото: bbc.com

Швейцарські винищувачі протягом декількох хвилин супроводжували в повітряному просторі Швейцарії літак з російськими журналістами, які летіли в Перу висвітлювати участь президента РФ Володимира Путіна у саміті Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва. Фотографії винищувачів, зроблені через ілюмінатори, виклали журналісти кремлівського пулу, які летіли в літаку, передає Русская служба Би-би-си.

Самого президента на борту не було: він летить на саміт в іншому літаку того ж льотного загону. При цьому на борту окрім журналістів були інші члени російської делегації, зокрема глава Федеральної служби з військово-технічного співробітництва (ФСВТС) Олександр Фомін, передає РИА Новости.

На фотографіях зображені винищувачі F-18 зі швейцарськими прапорами на хвостовому оперенні, які летять практично впритул до літака з журналістами. За інформацією кореспондента "Комерсанта" Андрія Колесникова, винищувачів було три. Два з них летіли з двох сторін від Іл-96, який перевозив журналістів, а третій - під ним.

Кореспондент "Комсомольської правди" Дмитро Смирнов виклав відеозапис, на якому видно військові літаки, і написав, що один з пілотів винищувачів навіть помахав пасажирам рукою.

За даними Інтерфаксу, кореспондент якого також був у російському літаку, капітан повітряного судна оголосив їм, що підстав для тривоги немає, оскільки такий супровід винищувачами - звичайна практика.

У той же час, зазначає Інтерфакс, самі члени пулу, які неодноразово літали на обслуговуючих Кремль літаках, зуміли згадати тільки один такий випадок - тоді вони летіли над країною, в якій проходив саміт НАТО.

Західні країни регулярно піднімають винищувачі для супроводу російських військових літаків, що перебувають в міжнародному повітряному просторі. Однак супроводом пасажирських лайнерів вони зазвичай не займаються.

Країни Заходу неодноразово скаржилися, що російські військові літаки нерідко допускають небезпечні зближення з пасажирськими лайнерами. Російська сторона факти небезпечних зближень зазвичай заперечує.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram