ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії суд визнав законним внесення "Левада-центру" до списку "іноземних агентів"

"Левада-центр" планує оскаржити рішення суду.

У Росії суд визнав законним внесення "Левада-центру" до списку "іноземних агентів"
Левада-Центр
Фото: facebook/Левада-Центр

Замоскворецький суд Москви підтвердив законність визнання дослідницької організації "Левада-центр" так званим "іноземним агентом".

Про це повідомляє "Интерфакс".

На засіданні суду представник "Левада-центру" просив задовольнити позов організації та зобов'язати Мін'юст РФ виключити НКО з реєстру. "Ми вважаємо, що це адміністративне свавілля і кричуще невиконання Федерального закону", - заявив представник "Левада-центру" Олександр Григор'єв.

За його словами, жодного документа, "який став підставою для висновку про здійснення "Левада-центром" політичної діяльності в розпорядженні про проведення перевірки (Мін'юстом) не згадується, а також не додано до акта перевірки".

"Левада-центр" планує оскаржити рішення Замоскворецького районного суду.

У жовтні Тверський суд Москви оштрафував "Левада-центр" на 300 тис. рублів за відмову самостійно реєструватися як "іноземне агентство".

У вересні Мін'юст РФ визнав автономну некомерційну організацію "Аналітичний Центр Юрія Левади" "іноземним агентом". З проханням перевірити центр у Мін'юст РФ звернувся лідер російського руху "Антимайдан", член Ради Федерації Дмитро Саблін.

Мін'юст під час перевірки встановив, що більшу частину фінансування "Левада-центр" отримував від Вісконсина в Медісоні (США), який курирує проекти Міноборони США, а також співпрацював із декількома іншими іноземними організаціями. Мін'юст РФ дійшов висновку, що дослідження "Левада-центру" проводили з метою вплинути на політичну ситуацію в Росії.

За даними РБК, Мін'юст РФ вніс "Левада-центр" до списку "іноземних агентів" після того, як керівництво організації публічно виступило з критикою російської влади. Як приклад участі "Левада-центру" в російській політиці відомство навело виступи Льва Гудкова і керівника відділу соціокультурних досліджень центру Олексія Левінсона. Зокрема, в 2014 році Гудков на сесії Конгресу інтелігенції виступив з доповіддю, в якій назвав російську владу "корупційною" і "мафіозною". Він заявив, що 45% респондентів наділяють владу негативними рисами, і висловив думку, що система чинної влади - авторитарна.

Поправки до закону "Про некомерційні організації" набули чинності в 2012 році. Вони дозволяють Мін'юсту привласнити статус "іноземного агента" організації, яка займається політичною діяльністю в Росії і отримує при цьому гроші з-за кордону. Правила зобов'язують НКО, яку включили в реєстр, зареєструватися як "іноземний агент" і представляти себе так у всіх повідомленнях.

У липні в Росії газету "Псковская губерния", яка опублікувала розслідування про загибель псовських десантників, була визнано "іноземним агентом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram