ГоловнаСвіт

Sky News: перемога Трампа змусила країни Балтії задуматися про свою безпеку

Аналітики вважають, що Кремль хотів би захопити Латвію не у військовому, а в політичному сенсі.

Sky News: перемога Трампа змусила країни Балтії задуматися про свою безпеку
Фото: id77.livejournal.com

Країни Балтії - Латвія, Литва та Естонія - живуть під загрозою російського вторгнення, всі вони отримають вигоду від великого розгортання військ НАТО наступного року як стримуючого чинника проти будь-якого агресивного кроку з боку Росії.

Про це повідомляє телеканал Sky News.

Однак попередження Дональда Трампа щодо того, що європейські країни не можуть розраховувати на захист США, якщо вони не виконають своїх зобов'язань щодо витрат НАТО, викликало багато питань щодо цього зобов'язання.

Як зазначає Sky News, кордон між Росією і Латвією зараз, можливо, є одним із найважливіших місць у світі. Найближче латвійське місто - Резекне - розташоване лише за годину їзди від кордону. Його жителі - це корінні латиші й етнічні росіяни. При цьому тут працюють російське радіо і телебачення, а щодо сусідів особливого занепокоєння немає, зазначає телеканал із посиланням на місцевих жителів.

Разом з тим, як розповів Sky News Яніс Берзіньш, директор Латвійського центру безпеки та стратегічних досліджень, хоча військове вторгнення малоймовірне, Кремль хотів би "захопити" країну в політичному сенсі. За його словами, для Росії "це буде найкраща перемога". "Росія використовує агресивну пропаганду для того, щоб переконати людей у своїх цілях і інтересах".

Голова МЗС Латвії Едгар Ринкевич повідомив Sky News, що Латвія збільшить витрати на оборону. Він також застеріг від надмірної реакції на перемогу Трампа на виборах президента США.

"Я хотів би застерегти всіх, хто занадто оптимістичний або занадто песимістичний. Для того, щоб танцювати, вас має бути двоє, і тут багато залежить не тільки від адміністрації США. Багато залежить від адміністрації Росії, а також від адміністрації Євросоюзу", - зазначив Ринкевич.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram