ГоловнаСвіт

У Польщі відкрили провадження за фактом спалення прапора України

У польській прокуратурі заявили про необхідність з'ясувати, чи встановило прапор офіційне представництво України.

У Польщі відкрили провадження за фактом спалення прапора України
Фото: poland-ukraine.com.ua

Окружна прокуратура варшавської дільниці Прага порушила кримінальне провадження у справі про спалення українського прапора під час Маршу незалежності 11 листопада у Варшаві.

Слідчі дії проводить поліція під наглядом прокурора, повідомляє агентство "Укрінформ" з посиланням на прес-секретаря цієї прокуратури Лукаша Лапчинського.

"Ми почали провадження у цій справі, і зараз поліція під наглядом прокурора виконує слідчі дії. Постараємося встановити, чи дійсно йдеться про прапор України", - заявив Лапчинський.

Він підкреслив, що слідство, яке ведеться за другим параграфом 137-ї статті Кримінального кодексу Польщі (профанація або знищення герба, прапора або інших державних символів третіх країн, які виставлені представництвом цих країн), має встановити, чи був прапор встановлений офіційним представництвом України.

"Якщо подивитися на відеоролики і крики, які супроводжували спалення прапора, то все вказує на те, що це був прапор України, але ми повинні процесуально це підтвердити", - констатував спікер.

За словами Лапчинського, зараз триває вивчення відеозаписів і опитування свідків. Він зазначив, що є кілька відеозаписів у цій справі, але головний той, що з'явився в інтернеті.

"Прокуратура має багато відеозаписів, опитує свідків події", - констатував прокурор.

Нагадаємо, 11 листопада у Варшаві під час Маршу Незалежності група радикалів у масках демонстративно спалила прапор України. Голова МЗС Польщі Вітольд Ващиковський з цього приводу заявив, що це була або провокація, або хуліганський вчинок.

Пізніше польські націоналісти звинуватили в спаленні українського прапора пропутінських комуністів.

Посол Польщі в Україні Ян Пєкло назвав спалення українського прапора проросійською провокацією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram