ГоловнаСвіт

У Брюсселі шукають можливість завершити процес ратифікації УА Україна-ЄС, - посол ЄС в Україні

За словами Мінгареллі, зараз ЄС реалізує програми співпраці в Україні на загальну суму понад €1,2 млрд.

У Брюсселі шукають можливість завершити процес ратифікації УА Україна-ЄС, - посол ЄС в Україні
Хью Мингарелли
Фото: EEAS

У Брюсселі шукають рішення, як завершити процес ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС, яка, з одного боку, задовольнить парламент Нідерландів, а з іншого боку - дозволить ЄС зміцнити відносини з Україною.

Про це заявив в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" голова представництва Євросоюзу в Україні Г'ю Мінгареллі.

Дипломат підкреслив, що "зараз більшість положень і Угоди про асоціацію, і Угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) застосовуються на практиці". "Тому не повинно складатися враження, що ми просто сидимо і чекаємо на процес завершення ратифікації - це не так. Ми проводимо десятки годин щотижня з віце-прем'єр-міністром України з питань євроінтеграції Іванною Климпуш-Цинцадзе, з її офісом, з відповідними міністерствами щодо того, як на практиці реалізовувати більшість положень Угоди про асоціацію та ЗВТ", - сказав він.

"Я не хотів би, щоб склалося враження, що ці два питання заблокували нас і немає жодного руху вперед. Це не відповідає дійсності. Зараз ми реалізуємо програми співпраці в Україні на загальну суму понад €1,2 млрд. І ці програми спрямовані на підтримку процесу реформ у найважливіших секторах, таких як антикорупційна сфера, судова реформа, децентралізація, свобода слова, зміцнення громадянського суспільства, реформування державного управління, реформування в енергетичному та банківському секторах, допомога внутрішньо переміщеним особам. Також десятки наших експертів працюють у ключових міністерствах, надаючи допомогу в упровадженні норм і стандартів ЄС, щоб сприяти поступовому руху економіки України в напрямку єдиного ринку ЄС", - заявив дипломат.

Мінгареллі також підкреслив, що партнерство між Євросоюзом і Україною ще ніколи не було таким сильним. "Можу сказати як європейський чиновник з великим досвідом, що Україна - один з найбільших партнерів Європейського Союзу з погляду фінансових зобов'язань, Угоди про ЗВТ, навіть з точки зору того, що в Україні - одне з двох найбільших у світі представництв ЄС", - підсумував він.

Нагадаємо, раніше Мінгареллі заявив, що за останні два роки в ЄС побачили набагато більше реформ в Україні, ніж за попередні 23 роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram