ГоловнаСвіт

Дутерте заявив про готовність Філіппін вийти з МКС слідом за Росією

Філіппінський лідер назвав суддів МКС "абсолютно марними".

Дутерте заявив про готовність Філіппін вийти з МКС слідом за Росією
Родриго Дутерте
Фото: EPA/UPG

Президент Філіппін Родріго Дутерте заявив, що його країна може взяти приклад з Росії і вийти з Міжнародного кримінального суду.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Усі ці судді, які засідають в МКС, абсолютно марні, - пояснив Дутерте. - Росія вийшла, і ми могли б вийти. Чому? Та тому що вони суворо критикують тільки малі країни, на кшталт нашої".

У жовтні прокурор МКС Фату Бенсуда заявила, що суд може розглянути питання про притягнення до відповідальності осіб, причетних до масових убивств наркоторговців і підозрюваних у зв'язках із ними осіб на Філіппінах під час війни проти наркобізнесу, яку оголосив Дутерте.

Дутерте неодноразово звинувачували в заохоченні практики несудових розправ над наркоторговцями. 17 жовтня цього року він заявив, що у своїй боротьбі з драгдилерами йому "наплювати на дотримання прав людини".

Згідно з результатами опитування громадської думки, жорсткі заходи президента схвалюють 76% громадян. На думку експертів, високий рейтинг Дутерте пояснюється зростанням відчуттям безпеки в пересічних філіппінців після того, як президент почав війну з наркоторговцями, жертвами якої вже стали понад 3,5 тис. осіб.

Наприкінці серпня Дутерте пригрозив виходом Філіппін з ООН через звинувачення в убивствах наркодилерів.

Як повідомляли напередодні, Росія відмовилася ратифікувати Римський статут МКС. Проте як повідомив в ексклюзивному коментарі LB.ua юрист-міжнародник Сергій Саяпін, розпорядження Путіна не звільняє Росію від зобов'язань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram