ГоловнаКультура

Боб Ділан відмовився приїжджати на вручення Нобелівської премії

На заваді стали попередні домовленості.

Боб Ділан відмовився приїжджати на вручення Нобелівської премії
Фото: EPA/UPG

Поет і музикант Боб Ділан не зможе приїхати до Стокгольма, щоб особисто отримати Нобелівську премію з літератури. Він дуже хотів би бути присутнім на церемонії, але не зможе через попередні домовленості.

Про це поет і музикант повідомив у листі Шведській академії, передає ВВС.

"Вчора ввечері ми отримали особистого листа Боба Ділана, в якому він пояснив, що через домовленості, зроблені раніше, він не зможе приїхати до Стокгольма в грудні, а значить відвідати церемонію вручення премії. Він знову підкреслив, що вважає присудження йому премії великою честю і що хотів би отримати її особисто", - йдеться в заяві Шведської академії.

Щоб отримати премію, музиканту потрібно буде приїхати до Стокгольма протягом півроку починаючи з 10 грудня і прочитати лекцію - це є єдиною умовою академії.

"Рішення лауреата не приїжджати - рідкість, але не виняток", - заявили в Шведській академії, підкресливши, що приз Ділана "як і раніше належить йому".

75-річний Ділан не перший лауреат престижної нагороди, який не приїде на церемонію власного нагородження. Гарольд Пінтер і Дорич Лессінг, нагороджені премією в 2005 і 2007 роках відповідно, також не брали участь у церемоніях.

Перемога Ділана, про яку було оголошено в минулому місяці, викликала багато розмов. Згодом ще більше розмов викликало його мовчання з приводу присудження йому Нобелівської премії. Деякі поквапився розтлумачити це як прояв його байдужості до нагороди, хоча Академія згодом сказала, що рок-музикант дуже цінує присудження йому премії.

Рокер-ветеран нагороджений Нобелем за, як сказано в рішенні, "створення нових методів поетичного вислову в межах великої американської пісенної традиції".

Церемонія вручення Нобелівських премій і святковий бенкет пройдуть в Стокгольмі 10 грудня, у річницю смерті Альфреда Нобеля.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram