ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії суд заарештував адміністратора "групи смерті" в спільноті "ВКонтакте"

21-річний підозрюваний писав повідомлення, "які спонукають до вчинення суїциду".

У Росії суд заарештував адміністратора "групи смерті" в спільноті "ВКонтакте"

Жовтневий районний суд Санкт-Петербурга відправив під арешт затриманого в Московській області адміністратора однієї з "груп смерті" в соцмережі "ВКонтакте" 21-річного Філіпа Будейкіна (відомого під псевдонімом Філіп Лис).

Про це повідомляє "Интерфакс".

Засідання пройшло в закритому режимі, оскільки матеріали справи щодо Будейкіна містять відомості про неповнолітніх.

Про затримання Будейкіна стало відомо напередодні. За версією слідства, з грудня 2013 року по травень 2016 року підозрювані створили вісім груп у соцмережі "ВКонтакте", в яких "відкрито пропагували суїциди і схиляли до їх вчинення неповнолітніх користувачів".

Слідчі дізналися про 15 загиблих підлітків із різних регіонів, які входили до "груп смерті". Всі вони наклали на себе руки. Ще п'ятьом випадкам суїциду вдалося запобігти.

Згідно з висновками психолого-лінгвістичної експертизи, в листуванні адміністраторів групи міститься "спонукання до вчинення суїциду, що сприяло деформації інстинкту самозбереження і девальвації смерті".

СКР почав перевірку груп у соцмережах у травні. Тоді повідомляли, що в Росії нарахували 1,5 тис. груп про суїцид у "ВКонтакте". Приводом стала публікація матеріалу "Групи смерті" в "Новій газеті". У тексті йшлося про існування у "ВКонтакте" груп, адміністратори яких підштовхують підлітків до суїциду.

Після публікації в Держдуму внесли законопроект про введення до Кримінального кодексу статті, яка буде регулювати відповідальність за схиляння до самогубства і сприяння здійсненню самогубства. Роскомнагляд заблокував кілька груп.

Нагадаємо, в травні 2016 року повідомляли, що адміністратором групи про суїцид у спільноті "ВКонтакте" виявилася 13-річна школярка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram