ГоловнаСвіт

Безвізовий в'їзд у Шенген коштуватиме €5 на 5 років, - пропозиція Єврокомісії

Європейська система інформації та авторизації подорожей буде збирати інформацію про всіх, хто подорожує без віз у ЄС.

Безвізовий в'їзд у Шенген коштуватиме €5 на 5 років, - пропозиція Єврокомісії

Європейська комісія представила нову європейську систему інформації та авторизації подорожей (ETIAS), яка передбачає онлайн-реєстрацію та оплату в'їзду в Шенгенську зону для негромадян ЄС, які мають право безвізового в'їзду.

Про це йдеться в заяві Єврокомісії.

Особа, яка планує поїздку в Шенген, має заповнити форму і вказати тільки дійсний проїзний документ (паспорт). Заявка буде дійсна протягом п'яти років і для багаторазових подорожей.

Візовий збір у розмірі €5 буде застосовуватися до всіх заявників віком старше 18 років.

ETIAS буде збирати інформацію про всіх тих, хто подорожує без віз в ЄС, що дозволить заздалегідь уникати нелегальної міграції та перевірок безпеки.

"Ми повинні знати, хто перетинає наші кордони. Ми пропонуємо автоматизовану систему, щоб визначати, кому буде дозволено їздити в Європу. Так ми будемо знати, хто подорожує по Європі, перш ніж вони навіть приїдуть сюди", - сказав президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

У Єврокомісії вважають, що система сприятиме більш ефективному управлінню зовнішніми кордонами і поліпшить внутрішню безпеку, водночас сприятиме легальним подорожам у Шенгені.

"Безпека і захист наших громадян є нашим першочерговим завданням. ETIAS буде закривати інформаційну прогалину шляхом перехресної перевірки візи заявників у всіх інших системах", - сказав перший віце-президент Франс Тіммерманс.

Відзначимо, що аналогічна система США (ESTA) передбачає оплату в розмірі $14 (€12,5). Подібні системи також працюють у Канаді та Австралії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram