ГоловнаСвіт

МКС може почати кримінальне переслідування конкретних осіб, відповідальних за окупацію Криму і Донбасу, - юрист

Юрист нагадав, що Україна муситиме сумлінно співпрацювати з Гаазьким трибуналом і не "покривати" своїх громадян.

МКС може почати кримінальне переслідування конкретних осіб, відповідальних за окупацію Криму і Донбасу, - юрист
Гаагский трибунал
Фото: http://www.un.org

Опублікований 14 листопада 2016 року звіт прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС, він же Гаазький трибунал) Фату Бенсуди може вилитися в кримінальне переслідування конкретних осіб в Росії і Україні за окупацію Криму і Донбасу.

Таку думку висловив юрист-міжнародник Сергій Саяпін у статті, підготовленій спеціально для LB.ua.

Як зазначає юрист, прокурор МКС прийшла до висновку, що ситуація в Криму станом уже на 26 лютого 2014 року "становила" міжнародний збройний конфлікт між Україною і Російською Федерацією - і цей висновок повністю відповідає чинному міжнародному праву, зокрема статті 2, загальної для Женевських конвенцій 1949 року.

На думку прокурора, починаючи з 18 березня 2014 року, Російська Федерація окупувала півострів.

На думку Сапіяна, це дає підстави припускати, що після закінчення попереднього розслідування підозри і звинувачення у скоєнні п'яти категорій злочинів - переслідування кримських татар; вбивства і викрадення людей; жорстоке поводження; арешти і порушення права на справедливий судовий розгляд; примус до служби в збройних силах РФ - будуть пред'явлені громадянам Росії, яких ще слід встановити.

Щодо Донбасу, то там, по суті, відбуваються, на думку прокурора МКС, два збройні конфлікти. Йдеться про збройний конфлікт неміжнародного характеру - між українською армією і антиурядовими збройними елементами (з 30 квітня 2014 року), і міжнародний збройний конфлікт між Україною і Росією (з 14 липня 2014 року).

Як вважає Сапіян, по завершенні попереднього розслідування підозри і звинувачення у скоєнні цих злочинів можуть пред'явити і громадянам України (членам урядових збройних сил і антиурядових збройних груп), і громадянам Російської Федерації.

Юрист також нагадав, що Україна муситиме сумлінно співпрацювати із Судом і не "покривати" власних громадян, яким прокурор МКС може пред'явити звинувачення в майбутньому, яку сторону в конфлікті вони не представляли б.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram