ГоловнаСвіт

Експерт Інституту Горшеніна проаналізував нову команду Трампа

Велика інтрига - чи зможе Трамп замінити спікера лояльною людиною.

Експерт Інституту Горшеніна проаналізував нову команду Трампа
Фото: Макс Требухов

Директор політичних програм Інституту Горшеніна Євген Курмашов дав оцінку першим кадровим призначенням новообранного президента США Дональда Трампа.

Під час прес-брифінгу в Інституті Горшеніна він нагадав, що наразі в команді Трампа точно зрозумілі тільки три ключові посади, а також фактично безмежний неформальний вплив на процеси, які матиме його донька Іванка.

"Що ми бачимо сьогодні. З упевненістю можна говорити, що віце-президентом буде Майк Пенсі. Це біла теза, але це варто зафіксувати. Пенсі представляє еліту Республіканської партії і з ним пов'язані дуже багато надій і інтереси частини партійної еліти, до якої Трамп не належить.

Далі ми бачимо нового голову адміністрації Трампа, призначеного буквально вчора. Це Райнс Прібус, голова Республіканського національного комітету. Райнс Прібус доволі обережно поводився під час цієї виборчої кампанії і виконував роль своєрідного комунікатора між партійним істеблішментом і Дональдом Трампом. При цьому Прібус на свій страх і ризик допомагав штабу Трампа проводити виборчу кампанію в низці головних для перемоги кандидата штатах. Багато в чому завдяки Прібусу команда Трампа отримала можливість спиратися на оргструктури Республіканської партії на місцях. У деяких штатах - наприклад, у Вірджинії і Джорджії - місцеве керівництво Республіканського національного комітету відкрито саботувало кампанію Трампа, але в деяких - відчутно допомогло та внесло свій великий внесок у перемогу.

Головним політичним радником майбутнього президента вже став Стівен Беннон. Це фактично один із головних керівників його виборчого штабу. Фігура дуже цікава, суперечлива. Це політичний стратег із дуже великим досвідом, який більшою мірою представляє інтереси такого мегадонора виборчої кампанії Трампа, як консервативний бізнесмен Роберт Мерсер. Стівен Беннон також працював упродовж праймеріз на кампанію Теда Круза, коли Роберт Мерсер підтримував цього консервативного кандидата, але після перемоги Трампа на внутрішньопартійному голосуванні Мерсер вирішив зробити ставку на Трампа і делегував у штаб своїх стратегів - Беннона і Кейллін Конуей", - розповів він.

Решта членів команди Трампа поки не відомі і стверджувати з точністю, хто ними буде, неможливо. Зрозуміло, що знайдеться місце і для Руді Джуліані, і для Бена Карсона, і для Кріса Крісті.

"Для України, наприклад, дуже болюче питання, хто буде головою Державного департаменту. Але зараз обговорюється багато прізвищ, починаючи від того ж Руді Джуліані і закінчуючи такими консервативними політиками як Болтон і Коркер", - зазначив він.

Курмашов також зазначив, що дуже великою інтригою є, чи зможе Трамп посадити на місце спікера Палати представників Конгресу лояльну йому людину.

"У новій конфігурації влади дуже важливою фігурою буде спікер нижньої палати Конгреси. На сьогодні цю позицію займає такий відомий республіканський політик, як Пол Раян. Упродовж виборчої кампанії Раян постійно вів свою гру, то підтримуючи, то відкликаючи свою підтримку Трампа. Раян був одним із "змовників", які не працювали на користь Дональда Трампа як кандидата від Республіканської партії. Тому сьогодні одна з головних інтриг - чи вдасться Полу Раяну виринути в новому складі Палати представників як спікеру. Тому що роль ця доволі вагома. Дуже багато співрозмовників у Сполучених Штатах нам буквально на пальцях пояснювали, яким чином Пол Раян разом із політичними елітами Республіканської партії, якщо захочуть, зможуть перетворити перші роки президентського терміну Дональда Трампа в одну суцільну проблему. Таких інструментів є багато", - сказав він.

Якщо Трампу не вдасться посадити в крісло Раяна іншу людину, то це сприймуть як його першу серйозну апаратну поразку і нездатність пропихати принципові для себе кадрові рішення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram