ГоловнаСвіт

Ходорковський створив рух на базі "Відкритої Росії"

Програма руху ділиться на дві частини: до і після падіння режиму.

Ходорковський створив рух на базі "Відкритої Росії"
Фото: openrussia.org

Організація "Відкрита Росія" колишнього голови ЮКОСа Михайла Ходорковського перетворилася в рух.

Установча конференція, на якій було затверджено програму руху і прийнято статут і маніфест, відбулася в Гельсінкі, повідомляє "Бі-бі-сі".

Рух займатиметься інформаційною та юридичною підтримкою громадян в суперечках з органами влади і монополіями, громадським контролем за діяльністю органів влади і ЗМІ, а також участю у виборах в муніципальні ради і обласні закондавчі збори.

На конференції було обрано 11 членів ради руху, в число яких увійшли сам Ходорковський, співголова партії ПАРНАС Володимир Кара-Мурза-молодший, керівник петербурзького відділення ПАРНАС Андрій Пивоваров, а також кандидати від "Відкритої Росії" на виборах до Держдуми сьомого скликання Марія Баронова й інші.

Програма руху "Відкрита Росія" ділиться "на дві частини: до і після падіння режиму". Боротися з російською владою безпосередньо рух не буде, оскільки "режим зруйнує себе сам".

Кара-Мурза-молодший сказав "Бі-бі-сі", що завдання руху - "готувати зміни". "Історія Росії показує, що політичні зміни в нашій країні починаються швидко і несподівано, тому до них потрібно готуватися заздалегідь. І ми починаємо цю підготовчу роботу", - цитує його Бі-бі-сі. Кара-Мурза зазначив, що створюється не політична партія, а рух, оскільки в ньому будуть перебувати "люди різних політичних поглядів", які виступають проти "незмінної влади".

У вересні Ходорковський оголосив про запуск проекту з відбору кандидата в президенти Росії, якого він підтримає на виборах 2018 року. Мета проекту - вибрати альтернативного кандидата на пост голови держави, який буде здатний створити конкуренцію Володимиру Путіну.

Організація "Відкрита Росія" була заснована акціонерами ЮКОСа і приватними особами в 2001 році. Слідчий комітет Росії неодноразово проводив обшуки в офісах і квартирах співробітників "Відкритої Росії", що живуть в Москві.

Михайло Ходорковський - у минулому голова і співвласник ЮКОСа - був у 2003 році заарештований за звинуваченням в ухиленні від сплати податків і засуджений до тривалого тюремного ув'язнення.

У грудні 2013 року, відсидівши більшу частину терміну, його помилувано, і він поїхав за кордон, пообіцявши не займатися політикою, проте незабаром відродив "Відкриту Росію" і оголосив, зокрема, про свою підтримку декількох кандидатів не вибори в Державну думу і кілька регіональних законодавчих зібрань.

Незабаром після цього Слідчий комітет Росії заочно пред'явив Ходорковському нові звинувачення: його підозрюють в причетності до вбивства мера Нєфтєюганська Володимира Пєтухова, що відбулося в 1998 році.

Ходорковського також звинувачують у замаху на вбивство В'ячеслава Кокошкіна, який супроводжував Пєтухова, і в двох замахах на бізнесмена Євгена Рибіна, під час одного з яких загинув його охоронець. Сам голова "Відкритої Росії" відкидає ці звинувачення і називає їх політично мотивованими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram