ГоловнаСвіт

У США правозахисники пригрозили Трампу судом

Правозахисники пообіцяли жорсткі заходи стосовно будь-якого президента США, який порушує конституцію.

У США правозахисники пригрозили Трампу судом
Дональд Трамп
Фото: EPA/UPG

Некомерційна організація Американський союз захисту громадянських свобод (ACLU) пригрозив обраному президентові США Дональду Трампу судом, якщо той намагатиметься порушити конституцію країни.

Про це повідомляють на сайті ACLU.

"Обраний президенте Дональд Трамп, у той час, коли ви заступаєте на найвищу в країні посаду, ми закликаємо вас передумати і відмовитися від деяких обіцянок, які дали під час кампанії", - йдеться в зверненні.

Правозахисники вважають, що до незаконних належать заходи з депортації 11 млн мігрантів, введення покарання за аборти, заборона на в'їзд у країну мусульманам, легалізація тортур водою і обмеження свободи слова.

"Ці пропозиції не тільки неправильні й антиамериканські, вони незаконні і неконституційні", - наголошують правозахисники.

За їхніми словами, якщо Трамп усе ж вирішить утілити в життя свої найбільш спірні плани, він зіштовхнеться з протидією тисяч членів ACLU і мільйонів її прихильників, які ведуть активну діяльність у кожному штаті і готові йти до судів.

У документі зазначено, що проблема не в самому Трампі, а подібні заходи контролю будуть застосовуватися до будь-якого президента країни, оскільки конституція і верховенство права могутніші за будь-якого керівника.

8 листопада Дональд Трамп здобув перемогу на президентських виборах, обійшовши кандидата від Демократичної партії Гілларі Клінтон. За республіканця віддали свої голоси 290 вибірників із 270 необхідних, за Клінтон - 232. При цьому кандидат від демократів обійшла Трампа за загальною кількістю виборців: за неї проголосували на 220 тисяч осіб більше, ніж за Трампа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram