ГоловнаСвіт

Guardian: голова Радбезу РФ попросив пробачення за спробу росіян убити прем'єра Чорногорії (оновлено)

У МЗС РФ заявили про "класичну провокацію" з боку британської газети.

Guardian: голова Радбезу РФ попросив пробачення за спробу росіян убити прем'єра Чорногорії (оновлено)
Секретарь Совбеза РФ Николай Патрушев
Фото: punkt-a.info

Близькі до сербського уряду джерела британської газети The Guardian повідомили, що секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев під час візиту в Белград попросив пробачення за спробу державного перевороту в Чорногорії, в рамках якого російські громадяни планували замах на прем'єр-міністра країни.

Відповідна інформація розміщена на сайті The Guardian.

Згідно з цією інформацією, під час свого візиту в Белград Патрушев зазначив, що змовники діяли самостійно без санкції Кремля.

Після від'їзду голови Радбезу РФ росіян, яких викрили в підготовці військового перевороту і замаху на Міло Джукановича, депортували з країни.

Видання з посиланням на місцеві ЗМІ повідомляє, що під час затримання у громадян РФ було виявлено €120 тис., уніформу спецназу та спецобладнання, що дозволяло організувати стеження за головою уряду. Крім того, журналісти з'ясували, що злочинці планували одягнути поліцейську уніформу, проникнути в будівлю чорногорського парламенту в Подгориці та застрелити Джукановича. Після цього вони мали намір встановити в країні проросійський режим, зазначає видання.

Джерела в дипломатичних колах пояснили, що Белград у режимі секретності вислав з країни змовників незабаром після особистого втручання Патрушева, який прилітав до Белграда 26 жовтня, щоб "загасити" скандал. Офіційна влада Сербії при цьому заперечує факт депортації громадян РФ.

Оновлено: МЗС РФ назвало провокацією інформацію The Guardian про вибачення Патрушева за "не санкціоновану Кремлем" спробу держперевороту в Чорногорії. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила офіційна представниця російського зовнішньополітичного відомства Марія Захарова.

"Публікація в газеті The Guardian з посиланням на якісь "джерела" про те, що Патрушев перепросив за "російських націоналістів", які планували вбивство прем'єр-міністра Чорногорії Міло Джукановича, - це класична провокація, яка полягає в поширенні свідомо неправдивої інформації", - написала Захарова.

За її словами, ніхто з британської газети не дзвонив ні в апарат Радбезу РФ, ні в прес-центр МЗС з проханням підтвердити чи спростувати цю інформацію.

Зі свого боку, у Радбезі РФ заявили, що Патрушев "ні в кого пробачення не просив, бо нема за що", повідомляє ТАСС.

Напередодні сам Джуканович звинуватив проросійський опозиційний Демократичний фронт у причетності до змови з метою захоплення влади в парламенті, а також убивства його особисто. За його словами, в причетності опозиції до змови "немає ніяких сумнівів". "Я розглядаю цю діяльність як участь у підготовці мого вбивства", - заявив він.

6 листопада спеціальний прокурор Чорногорії з питань оргзлочинності Мілівой Катнич повідомив, що напередодні виборів було розкрито "потужну організацію" з приблизно 50 росіян, сербів і чорногорців. Вони планували змову, метою якої було захоплення парламенту після виборів, що відбулися 16 жовтня, і вбивство прем'єр-міністра Міло Джукановича. За словами Катнича, 14 осіб заарештували, двоє росіян перебувають у розшуку.

Катнич заявляв, що група була організована "російськими націоналістами". При цьому він уточнював, що органи правопорядку Чорногорії не мають ніяких доказів, що російська влада пов'язана зі змовою. У Кремлі заявили, що Москва не причетна до подій у Чорногорії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram