ГоловнаСвіт

Цукерберг відкинув причетність Facebook до перемоги Трампа

Засновник Facebook оптимістично висловився щодо обрання Трампа.

Цукерберг відкинув причетність Facebook до перемоги Трампа
Цукерберг
Фото: facebook.com

Засновник Facebook Марк Цукерберг відповів на закиди критиків щодо того, що потік фальшивих новин у соцмережі нібито став одним із факторів, який допоміг Дональду Трампу перемогти на президентських виборах у США.

Про це Цукерберг заявив на конференції в Каліфорнії, повідомляє "BBC-Україна".

"Думка про те, що фейкові новини на Facebook якось вплинули на результат виборів, доволі божевільна", - сказав він.

У ліберальних колах США набирає популярність теорія про те, що саме соцмережі дали можливість Дональду Трампу донести свої ідеї до широкого кола виборців. Без соцмереж такої можливості в нього не було б, вважають критики.

Деякі дані показують, що вигадані новини поширювалися соцмережами значно швидше і ширше, ніж наступні викриття.

Серед користувачів Facebook - 156 млн американців, і якщо вірити результатам нещодавнього дослідження, дві третини з них дізнаються всі новини саме на цьому сайті.

Алгоритм новинної стрічки Facebook за замовчуванням налаштований так, щоб частіше показувати користувачеві ту інформацію, яка йому, ймовірно, цікава. В результаті, на думку деяких критиків, формується своєрідний "інформаційний міхур", який закріплює у користувача певну точку зору і переконаність у власній правоті, відмежувавши його від публікацій, які подають альтернативні думки.

У травні американські консервативні видання звинуватили соцмережу в упередженості під час вибору новин і антитрампівській позиції, яка виражалася в тому, що модератори під час формування потоку історій трендів нібито віддавали перевагу новинам на ліберальних сайтах. Адміністрація Facebook відкинула ці звинувачення, проте пізніше розпустила свою команду за вибором новин, зробивши ставку на математичний алгоритм. У підсумку до багатьох стрічок потрапили новини, які виявилися помилковими.

Цукерберг, утім, каже, що це ніяк не могло вплинути на вибори. Однак він визнав, що для створення збалансованих новинних стрічок адміністрації соцмереж ще доведеться попрацювати.

Раніше Цукерберг негативно відгукувався про Трампа, але на нинішній конференції висловився щодо його обрання оптимістично.

8 листопада Дональд Трамп здобув перемогу на президентських виборах, обійшовши кандидата від Демократичної партії Гілларі Клінтон. За республіканця віддали свої голоси 290 вибірників із 270 необхідних, за Клінтон - 232. При цьому кандидат від демократів обійшла Трампа за загальною кількістю виборців: за неї проголосували на 220 тисяч осіб більше, ніж за Трампа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram