ГоловнаСвіт

В Єлисейський палац направили проект резолюції про імпічмент Олланду

Французьким депутатам не сподобалися висловлювання Олланда про операції французьких спецслужб в інших країнах.

В Єлисейський палац направили проект резолюції про імпічмент Олланду
Франсуа Олланд
Фото: EPA/UPG

Спікер Національних зборів Франції Клод Бартолон направив на розгляд Єлисейського палацу проект резолюції про імпічмент президенту Франсуа Олланду.

Про це повідомляє  Le Monde з посиланням на копію документа.

Проект резолюції було також спрямовано прем'єр-міністру Франції. Як зазначає Бартолон у листі до документа, проект імпічменту представив депутат від партії "Республіканці" Крістіан Жакоб. Проект отримав підтримку 79 депутатів Національних зборів, членів партії "Республіканці". Для розгляду документа в Єлисейському палаці необхідні не менш ніж 58 підписів депутатів.

Приводом для підготовки резолюції про імпічмент Олланду стали його висловлювання про операції французьких спецслужб в інших країнах щодо усунення особливо небезпечних ісламістських радикалів. Такі повідомлення, на думку партії "Республіканці", - "очевидне розголошення секретних відомостей, що стосуються національної безпеки", яке "свідчить про неналежне виконання президентом його обов'язків".

Якщо проект резолюції про імпічмент Франсуа Олланду буде прийнятий до розгляду в Єлисейському палаці, його спрямують у комісію нижньої палати Національних зборів за законодавством. Якщо ж документ схвалять в Єлисейському палаці, то передадуть на розгляд обох палат французького парламенту.

Процедура винесення імпічменту президенту Франції регулюється 68 статтею Конституції країни. "Президент Республіки може бути зміщений лише в разі невиконання ним своїх обов'язків, відверто несумісного з його мандатом. Рішення про усунення виносить парламент, який діє як Висока Палата правосуддя", - йдеться у французькій Конституції.

Як повідомляли раніше в листопаді, Олланд став найбільш непопулярним президентом в історії Франції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram