ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Захист російського політв'язня Дадіна оскаржить вирок у Верховному суді РФ

Дадін відмовився від переведення в іншу колонію, заявивши, що має намір захищати права інших ув'язнених там, де він відбуває свій термін.

Захист російського політв'язня Дадіна оскаржить вирок у Верховному суді РФ
Ильдар Дадин
Фото: facebook.com/masha.ryabikova

Захист російського політв'язня Ільдара Дадіна, який відбуває термін у колонії "за неодноразове порушення правил пікетування", оскаржив вирок у Верховному суді РФ.

Про це адвокат Ксенія Костроміна повідомила агентству "Интерфакс".

"Вирок ми вважаємо незаконним і необґрунтованим, а саму статтю 212.1 (КК РФ) такою, що суперечить Конституції Російської Федерації", - сказала Костроміна.

Коли Верховний суд може розглянути апеляцію адвокатів Дадіна, наразі невідомо.

1 листопада повідомляли, що Дадін розповів про систематичні побиття і катування в Сегезькій колонії №7. ФСВП, своєю чергою, стверджує, що обстеження Дадіна не виявило ніяких ушкоджень на тілі ув'язненого, але при цьому підтвердила "застосування сили" до Дадіна.

Після повідомлення про катування Дадіна відвідали в колонії члени Ради при президенті з прав людини (РПЛ) і омбудсмен Тетяна Москалькова. І члени РПЛ, і Москалькова заявили, що вважають за доцільне перевести Дадіна в іншу колонію. Однак сам активіст від переведення відмовився, заявивши, що залишиться в ІК-7, щоб захищати права інших ув'язнених.

Ільдар Дадін став першим, кого визнали винним за статтею 212.1 КК РФ (неодноразові порушення на мітингах). У грудні 2015 року його засудили до трьох років колонії загального режиму.

Визнано політв'язнем, оскільки кримінальне переслідування здійснюється винятково в зв'язку з насильницьким здійсненням права на свободу зборів, за звинуваченням у правопорушенні, яке не відбулося, з порушенням права на справедливий судовий розгляд і застосуванням непропорційного осудній дії утримання під вартою.

Нагадаємо, минулого тижня ЄСПЛ зробив пріоритетною скаргу Дадіна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram