ГоловнаСвіт

Пілоти НАТО розповіли про глузування російських колег під час зустрічей у повітрі

В Альянсі кажуть, що польоти російських літаків над Балтикою "радше дратують, ніж становлять загрозу".

Пілоти НАТО розповіли про глузування російських колег під час зустрічей у повітрі
Фото: www.ej.by

Пілоти НАТО, які проходять службу в Естонії і Фінляндії, розповідають про часті польоти російських Повітряно-космічних сил (ПКС) у повітряному просторі цих країн.

Про це пише The Washington Post.

Зокрема, в ніч на 6 листопада в повітряний простір Естонії та Фінляндії заходили щонайменше 13 російських військових літаків. Кожен із них супроводжували літаки НАТО.

"Пілоти часто пролітають за 10 ярдів (близько дев'яти метрів - ред.) від російських літаків, що доволі близько для того, щоб помахати рукою чи, як в одному з недавніх випадків, побачити, як російський льотчик показує середній палець", - йдеться у статті. "Можливо, він передивився "Найкращого стрільця", - цитують у публікації пілота ВПС Німеччини, командира німецького контингенту НАТО в Естонії Свена Якоба.

За словами кореспондента газети, після прибуття в Естонію наприкінці серпня німецькі пілоти піднімали літаки за тривогою 34 рази (чи було це пов'язано з діями російської авіації, у статті не вказано).

"Ми бачимо, що вони постійно намагаються кинути виклик і випробувати наші системи", - заявив міністр оборони Естонії Ханнес Хансо.

Водночас є "моменти, які знімають напругу", - наприклад, наприкінці 2014 року російський льотчик побажав своєму німецькому колезі по радіо щасливого Різдва, додав Якоб.

Офіційні представники НАТО кажуть, що польоти російських літаків над Балтикою "радше дратують, ніж становлять загрозу", проте вказують на збільшення ризику інцидентів у повітрі, зазначає The Washington Post. Прес-секретар НАТО Ділан Вайт розповів, що представники Альянсу планують порушити це питання на майбутній раді Росія-НАТО.

Раніше в НАТО заявили, що планують скоротити час розгортання 300-тисячного угруповання військ до двох місяців в умовах протистояння з Росією.

У вересні 2015 року в Литві, Латвії, Естонії, Польщі, Болгарії та Румунії відкрили командні центри НАТО, які повинні координувати міжнародні навчання і сприяти розгортанню сил швидкого реагування.

У лютому генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив про рішення посилити війська в Східній Європі. В бюджет Пентагону на це заклали $3,4 млрд.

Як повідомляли раніше сьогодні, НАТО переведе частину військових на посилений режим несення служби у зв'язку зі зростанням активності Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram