ГоловнаСвіт

МЗС обговорює з Єврорадою питання створення інтерпретаційного документа стосовно УА Україна-ЄС

Заступник голови МЗС вважає, що інтерпретаційний документ дозволить пояснити голландцям, що Україна не стане членом ЄС після ратифікації Угоди про асоціацію.

МЗС обговорює з Єврорадою питання створення інтерпретаційного документа стосовно УА Україна-ЄС
Елена Зеркаль
Фото: mfa.gov.ua

МЗС зараз обговорює з Єврорадою питання створення інтерпретаційного документа щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Про це заступник голови МЗС Олена Зеркаль заявила на прес-конференції в Києві.

"Ми зараз обговорюємо з Єврорадою питання інтерпретаційного документа, який фактично буде мати на меті пояснити положення Угоди: як працюють положення щодо перспективи членства, як працюють положення, які стосуються співпраці у сфері оборони і у військовій сфері, як працюють механізми надання фінансової допомоги", - заявила дипломат.

Зеркаль наголосила, що такий документ дозволить пояснити голландському суспільству, що такі рішення не приймаються автоматично.

Наприклад, заступник міністра нагадала, що Угода про асоціацію не дає автоматичного права України подавати заявку на членство в ЄС, оскільки це регулюється Статтею 49 Договору про створення Євросоюзу. "І всі умови, пов'язані з членством з ЄС, також випливають з Договору про створення Євросоюзу, а не з угоди між Україною і Євросоюзом", - додала вона. Ось так і буде відбуватися ця інтерпретація.

"Щоб прийняти рішення про, наприклад, співпрацю у військовій сфері, всі країни-члени повинні прийняти спільне рішення. І саме ці положення і будуть інтерпретацією для положень Угоди", - пояснила вона, нагадавши про угоду про вільну торгівлю між Канадою і ЄС, для якої був створений подібний інтерпретаційний документ.

Нагадаємо, 6 квітня в Нідерландах відбувся референдум з питання схвалення асоціації Україна-ЄС. Тоді 61% учасників голосування виступив проти угоди, підтримали його трохи більше за 38%. Явка становила 32% при необхідних 30%. Юридично результати референдуму не є зобов'язувальними для уряду.

Нідерланди залишаються останньою країною ЄС, яка завершила процедуру ратифікації УА.

Зараз Угода про асоціацію України і ЄС застосовується в тимчасовому режимі.

Напередодні уряд Нідерландів запросив додатковий час на рішення стосовно України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram