ГоловнаСвіт

Українці через суд намагаються отримати статус біженця в Ізраїлі, мотивуючи це "порушенням прав людини в Україні"

"Свідками" порушення прав людини в Україні виступлять Анатолій Шарій, Руслан Коцаба і соціаліст Слободянюк.

Українці через суд намагаються отримати статус біженця в Ізраїлі, мотивуючи це "порушенням прав людини в Україні"
Фото: EPA/UPG

Семеро громадян України, яким Ізраїль відмовив в отриманні статусу біженців, вимагатимуть визнати їх біженцями через суд - мотивуючи порушенням прав людини в Україні.

Відповідний позов до апеляційного суду з питань статусу іноземців в Ізраїлі був поданий наприкінці минулого тижня, пише видання "IzRus.co.il".

Видання зазначає, що суду будуть надані "думки експертів і жертв української влади, що свідчать про порушення прав людини в країні".

Такими експертами виступлять "журналіст Руслан Коцаба, який був визнаний "в'язнем совісті" міжнародною правозахисною організацією "Amnesty International" після відсидки за висловлювання проти мобілізації", журналіст Анатолій Шарій, який є "біженцем в Євросоюзі", і викладач Харківського національного університету Анатолій Слободянюк, який був вигнаний і звільнений з вишу за висловлювання проти економічної політики нової влади України і соціалістичні погляди".

Видання підкреслює, що всі троє фігурують у "чорному списку" сайту "Миротворець", який позиціонує себе як "центр дослідження ознак злочинів проти національної безпеки України, світу, безпеки людства і міжнародного правопорядку".

Представляє інтереси цих 7 сімох українців тель-авівський адвокат Володимир Мисюк. Крім свідчень цих трьох "очевидців" Мисюк надасть суду дані правозахисних організацій: звіт про стан з правами людини в Україні у 2015 році, звіти Харківської групи захисту прав людини про примусову мобілізацію населення, а також документи "Human Rights Watch" і "Amnesty International" за 2016 рік. Також він планує показати суддям публікації в ЗМІ про ситуацію в Україні у сфері прав людини.

За даними видання, прохання про надання статусу біженців в Ізраїлі перевищує 7 тисяч. Тільки з початку 2016 року до МВС Ізраїлю подали прохання визнати їх біженцями 5377 людей. Роком раніше їх було 704, у 2014 - 49, а у 2013 - 4.

За інформацією інформагентства "Сursorinfo", зростання кількості потенційних мігрантів з України, які підпадають під Закон про повернення, безпосередньо пов'язане з військовими діями на сході, які почалися у 2014 році.

За офіційними даними, на отримання статусу біженців в Ізраїлі зараз претендує близько 40 тисяч уродженців Африки (насамперед, із Судану або Еритреї).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram