ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

FT: Росія готується до скорочення держвидатків, яке торкнеться навіть армії

Москва далі зазнає фінансових втрат через дешеву нафту.

FT: Росія готується до скорочення держвидатків, яке торкнеться навіть армії

Через обвал цін на енергоносії та глибоку рецесію Росії доведеться протягом найближчих трьох років скорочувати державні витрати. Серйозні урізання фінансування нависнули над охороною здоров'я, освітою і навіть обороною. В цілому Москва планує скоротити свої витрати на 27%.

Про це пише Financial Times із посиланням на проект бюджету Росії на наступний рік, який уряд подав на розгляд російського парламенту в п'ятницю, 28 жовтня.

Москва вважає, що за результатами цього року російський ВВП скоротиться на 0,6%. Однак після трьох років економічного падіння Росія очікує зростання на 0,6% вже 2017-го.

Аналітики припускають, що Держдума може чинити опір скороченню витрат на оборону, хоча багато статей залишилися в проекті бюджету під іншими назвами.

"Якщо цей проект бюджету буде прийнятий, це може призвести до початку періоду, протягом якого реальні військові витрати будуть падати", - сказав експерт з університету Бірмінгема Джуліан Купер. На його думку, до 2019 року російський військовий бюджет може скоротитися на 15% порівняно зі своїм піковим обсягом у 2015-му.

Також Москва збирається продати державні частки держкомпаній, зокрема "Роснефти". Це може допомогти скоротити дефіцит бюджету, але в короткостроковій перспективі. У рамках планів скорочення російського фіскального дефіциту з 3,7% від ВВП цього року до 1,2% 2019-го в проекті бюджету на 2017 рік запропоновано врізати загальні державні витрати на 1%, а також на 1,3% і 0,33% у 2018-му і 2019-му роках відповідно.

Наступного року Москва планує скоротити витрати на охорону здоров'я на 22% порівняно з нинішнім роком. Експерти московської Вищої школи економіки зазначають, що уряд Росії збирається витратити на освіту і охорону здоров'я найменше за останні 10 років.

"Така деградація наближає Росію до країн третього світу", - написала російська газета "Ведомости".

Але до цього часу фінансування оборони залишалося високим за міжнародними стандартами. На армію Москва витрачала 23,7% від усього федерального бюджету, або 4,7% від ВВП. Але 2017 року вона збирається скоротити цю статтю витрат до 17,5% від усього федерального бюджету, або 3,3% від ВВП.

Тим часом "Информационное сопротивление" повідомляє, що Росія намагається скоротити фінансові витрати на утримання "ЛНР". Зокрема, за даними ІС, передбачається змінити порядок продажу російської нафти і бензину в "ЛНР", викинувши зі схеми приватних "посередників" з РФ і перейшовши на прямі постачання підприємству "Луганськнафтопродукт".

Як повідомляли раніше в жовтні, чверть витрат російського бюджету потрапили під гриф "цілком таємно"..

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram