ГоловнаСвіт

ОДКБ, ШОС і СНД досі вдають, що немає агресії Росії проти України і Грузії, - Україна в Радбезі

Український дипломат закликав держави-членів цих організацій "виступити колективно і змінити ситуацію".

Засідання Ради Безпеки ООН
Фото: UN Photo/Kim Haughton
Засідання Ради Безпеки ООН

ОДКБ, ШОС і СНД показали відсутність волі до врегулювання конфліктів у регіоні - Україна і Грузія тому яскравий приклад.

Про це заявив посол з особливих доручень МЗС України Олег Герасименко в своєму виступі на дебатах в Радбезі ООН на тему "Співпраця між ООН і регіональними, і субрегіональними організаціями в підтримці міжнародного миру і безпеки: ОДКБ, ШОС, СНД", яке було ініційовано російською стороною.

"Факти дуже зрозумілі - ці організації продемонстрували повну відсутність волі - чи пряме підсобництво - вжити належних заходів з метою врегулювання конфліктів у регіоні. Перш за все, я говорю про російську агресію в Україні та Грузії. Росія, один із членів-засновників цих організацій, як і раніше грубо порушує Статут ООН, статути СНД і ОДКБ, міжнародне право, багатосторонні і двосторонні угоди", - сказав Герасименко.

Дипломат нагадав Радбезу, що, відповідно до статутів СНД і ОДКБ, їх члени повинні "діяти в суворій відповідності зі своїми зобов'язаннями за Статутом ООН, керуючись загальновизнаними принципами і нормами міжнародного права" (Хартія ОДКБ), "будувати відносини відповідно до принципів" непорушності державних кордонів, визнання наявних кордонів та відмови від протиправних територіальних анексій, вирішення спорів мирними засобами" (Статут СНД).

"І в цей самий момент ці організації все ще прикидаються, що немає ні постійної агресії Росії проти України, ні окупації Криму, ні де-факто окупації Абхазії і Південної Осетії, ні військових злочинів проти українського і грузинського народів", - сказав Герасименко.

Український дипломат закликав держави-члени цих організацій "виступити колективно і змінити ситуацію".

"Ваш голос дуже важливий в наших загальних зусиллях, спрямованих на захист Статуту ООН і довіри до співпраці регіональних організацій з ООН. Доти, на жаль, ми не можемо погодитися, що СНД і ОДКБ здатні "докласти всіх зусиль для досягнення мирного вирішення спорів", як це передбачено в статті 52 Статуту ООН. Доти, поки ми не бачимо ніякої доданої вартості в поглибленні взаємодії між цими організаціями і ООН на підставі статті VIII Статуту ООН", - сказав він.

При цьому він подякував членам ШОС, що під час конфлікту в Грузії в 2008 році вони наголосили на необхідності поваги територіальної цілісності держав. "Я глибоко шкодую, що їм не вистачило політичної волі розвивати той же підхід до тимчасової окупації Криму і російської агресії проти України", - додав він.

Що стосується СНД, то дипломат наголосив, що Співдружність не може претендувати на суб'єкт міжнародного права. "СНД - це спеціальна міжнародна, міжрегіональна освіта, яка не тільки не має певного статусу, але насправді включає в себе військово-політичний союз, створений на основі Ташкентського договору про колективну безпеку від 15 травня 1992 року, який зв'язує тільки деяких членів Співдружності", - заявив дипломат.

На закінчення він наголосив, що агресія Росії в Україні наочно продемонструвала недостатність механізмів співпраці між ООН і регіональними організаціями.

"На наш погляд, існує нагальна необхідність у розробці механізмів координації регіональних організацій з ООН в стані ранніх ознак надзвичайного стану. Це допоможе нам скоротити час, необхідний для початку дій для запобігання та врегулювання конфлікту", - додав Герасименко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram