ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Академіки РАН назвали дисертацію російського міністра культури "псевдонаукою"

На думку академіків, критерієм істинності й достовірності історичної праці Мединський "оголошує відповідність "інтересам Росії". 

Академіки РАН назвали дисертацію російського міністра культури "псевдонаукою"
Владимир Мединский
Фото: ugyalta.com

Група академіків і членів-кореспондентів Російської академії наук назвали псевдонауковою дисертацію міністра культури РФ Володимира Мединського.

Звернення академіків публікує газета "Комерсант".

"Очевидно, що роботи, які грунтуються на таких принципах (не науковість, а відповідність "інтересам Росії". - ред.), стоять за межами науки, а якщо претендують на назву наукових, то йдеться про псевдонауку. Метою науки є пошук істини, і спроби замінити її міфами, хоч з яких би міркувань це не робилося, підривають основи наукового погляду на світ", - йдеться у зверненні.

На думку академіків, критерієм істинності й достовірності історичної праці Мединський "оголошує відповідність "інтересам Росії", право на визначення яких він собі привласнює". Академіки також стурбовані тим, що міністр культури проявляє "презирство до історичних фактів і готовність замінити їх міфами".

У відповідь на це прес-секретар Мединського заявила, що багатьма вченими "весь цей проект був сприйнятий як політичне замовлення".

У квітні 2016 року група вчених зажадала від Міносвіти РФ позбавити Мединського ступеня доктора наук. У дисертації міністра були виявлені грубі помилки, зокрема й фактичні. Засідання спеціалізованої вченої ради Уральського федерального університету про позбавлення Мединського ступеня було призначене на 4 жовтня, але на прохання міністра його перенесли, а потім і зовсім відкликали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram