ГоловнаСвіт

У Білорусі суд звільнив політв'язня під підписку про невиїзд

Блогеру Пальчису залишається провести під наглядом лише два місяці.

У Білорусі суд звільнив політв'язня під підписку про невиїзд
Эдуард Пальчис
Фото: belaruspartisan.org

У Білорусі суд відпустив на волю блогера Едуарда Пальчиса, засудивши його до року і дев'яти місяців обмеження волі без скерування у виправну установу.

Про це повідомляє портал "Белорусские новости".

Прихильники блогера вирок зустріли під радісні крики "Живє Бєларусь!", "Вєрим! Можам! Пераможам!". Усі дні, поки слухалася справа Пальчиса (з 14 жовтня), громадські активісти проводили біля будівлі суду акцію солідарності з Пальчисом.

Блогера звільнили просто в залі суду.

З урахуванням утримання під вартою (9 місяців, але день іде за два в разі призначення "домашньої хімії"), а також судово-медичної експертизи в спеціальному медзакладі (майже місяць, день іде за день) Пальчис уже відбув 19 місяців покарання з 21 місяця призначеного. Тож під наглядом йому залишається пробути лише два місяці.

25-річного Пальчиса, справу якого слухали в закритому режимі, визнано винним за двома статтями КК: розпалювання ворожнечі за ознакою расової, національної, релігійної, мовної чи іншої соціальної приналежності (ч. 1 ст. 130), а також виготовлення і розповсюдження порнографічних матеріалів або предметів порнографічного характеру (ст. 343 КК).

Творець сайту 1863x.com Едуард Пальчис, відомий як Джон Сільвер, був затриманий 23 січня цього року в Брянській області РФ під час перетину російсько-українського кордону. У Білорусі про його затримання стало відомо наприкінці січня, тоді ж з'ясувалося, що Пальчис перебуває у в'язниці Брянська. Згодом його етапували в Білорусь.

Сайт 1863x.com було створено близько двох років тому. На ньому публікували політичні тексти, нерідко з критикою влади Білорусі та Росії. Творець ресурсу вів його на умовах повної анонімності.

Представники демократичних партій і організацій Білорусі, а також правозахисники вважають справу блогера політичною і закликають визнати його в'язнем сумління і політв'язнем.

У серпні суд Центрального району Мінська визнав екстремістськими дев'ять статей на сайті 1863x.com. Процес також проходив у закритому режимі, Пальчиса в суд не доправляли.

Як повідомляли в липні в доповіді Amnesty International, в Білорусі мобільні оператори використовуються для стеження за інакодумцями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram