ГоловнаСвіт

В АП назвали "анекдотичною" ситуацію з безвізовим режимом

Єлісєєв вважає найближчий саміт Україна-ЄС орієнтиром для прогресу в питанні лібералізації візового режиму.

В АП назвали "анекдотичною" ситуацію з безвізовим режимом
Константин Елисеев

У Євросоюзі складається "анекдотична" ситуація з безвізовим режимом для України.

Про це заявив заступник голови Адміністрації президента Костянтин Єлісєєв в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Складається анекдотична ситуація, від якої не дуже смішно. Якщо аналізувати історію відносин Україна - ЄС, то найчастіше бували випадки, коли Україна щось обіцяла, але не виконувала. Сьогодні склалася ситуація з точністю до навпаки: ЄС обіцяв, але, на жаль, поки що не виконав. Як відомо, Україна виконала всі 144 умови Плану дій візової лібералізації і вже майже 9 місяців чекає на відповідь європейської сторони", - пояснив дипломат.

При цьому Єлісєєв наголосив, що ця ситуація не залежить від України. "Це пов'язано із загостренням проблеми нелегальної міграції всередині ЄС. Тут треба набратися трохи терпіння і надмірно не драматизувати це питання. Ми виходимо з того, що все-таки найближчим часом Євросоюз ухвалить механізм припинення безвізового режиму для третіх країн, після чого буде прийнято рішення про безвізовий режим з Україною. У нас на 24 листопада заплановано черговий саміт Україна-ЄС у Брюсселі, і ця дата повинна служити орієнтиром для прогресу в цьому важливому питанні", - розповів він.

За словами дипломата, зараз Україна очікує двох рішень - Європарламенту і Ради ЄС. "Зараз активно працюємо над тим, щоб рішення було до 24 листопада. Ми отримали запевнення від президента Європарламенту, що тільки-но буде узгоджено так званий механізм припинення, він подасть як невідкладне на голосування питання безвізового режиму для України. Аналогічні запевнення ми отримали і від лідерів ЄС", - додав Єлісєєв.

"Станом на сьогодні фактично сформовано консенсус між державами-членами Євросоюзу щодо надання безвізового режиму для українських громадян", - підсумував він.

Нагадаємо, 23 жовтня Президент Петро Порошенко заявив, що безвіз для Україна ратифікують до 24 листопада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram