ГоловнаСвіт

Amnesty International: за два роки від ударів міжнародної коаліції в Сирії загинули 300 осіб

За деякими оцінками, загальна кількість цивільних осіб, убитих коаліцією в Сирії, становить близько 1000 осіб.

Amnesty International: за два роки від ударів міжнародної коаліції в Сирії загинули 300 осіб
Фото: www.1news.az

У результаті повітряних ударів міжнародної коаліції на чолі зі США в Сирії за останні два роки загинуло щонайменше 300 мирних жителів.

Як випливає з доповіді міжнародної правозахисної організації Amnesty International, в результаті 11 атак, спрямованих проти бойовиків терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ), загинули близько 300 мирних жителів протягом двох років.

"Ми боїмося, що коаліція на чолі зі США значно недооцінює шкоду, заподіяну цивільним особам в операціях у Сирії, - заявила представник Amnesty International в Бейруті Лінн Маалуф. - Аналіз наявних даних свідчить про те, що в кожному окремому випадку сили коаліції не вживали адекватних заходів, щоб звести до мінімуму шкоду мирному населенню і руйнування цивільних об'єктів".

В організації також зазначили, що сили коаліції повинні провести ретельне розслідування повідомлень про жертви серед цивільного населення в рамках своєї діяльності й оприлюднити результати. Наприклад, на сьогодні військові визнали загибель лише однієї людини внаслідок ударів.

Amnesty International у своїх оцінках ґрунтується на даних, отриманих від сирійських правозахисних організацій, місцевих моніторингових організацій, ЗМІ та очевидців. Крім того, організація провела аналіз супутникових знімків, фотографій і відео.

У свою чергу правозахисні організації, серед яких також і правозахисна організація "Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини" (SOHR), повідомляють, що загальна кількість цивільних осіб, убитих коаліційними силами в Сирії із початку операції, може становити від 600 до 1000 осіб або перевищувати це число.

Протистояння сирійського президента Башара Асада і заколотників, які вимагають його відставки, почалося 2011 року і переросло в повномасштабну громадянську війну, протягом якої набрали сил екстремістські організації. У результаті військових дій загинули понад 300 тис. осіб.

Як повідомляли напередодні, 87 організацій вимагають виключити Росію з Ради ООН з прав людини через її дії в Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram