ГоловнаСвіт

Європарламент позбавив Ле Пена недоторканності за антисемітські висловлювання

Ле Пен неодноразово називав газові камери нацистів "деталлю історії".

Європарламент позбавив Ле Пена недоторканності за антисемітські висловлювання
Жан-Мари Ле Пен
Фото: 112.ua

Європарламент позбавив депутатського імунітету 88-річного французького правоекстремістського політика, батька лідера Національного фронту Марін Ле Пен Жан-Марі Ле Пена, передає DW.

Приводом для такого рішення став відеозапис, опублікований на сайті заснованої Ле Пеном партії Національний фронт влітку 2014 року. Зараз його звинувачують у відкритому розпалюванні расової ненависті.

На записі Ле Пен, говорячи про відомого єврейського співака Патріка Брюеля, заявив: "Ми спечемо цілу пачку таких наступного разу".

Це було сприйнято як натяк на знищення євреїв у нацистських концтаборах. Висловлювання французького політика спровокували у Франції обурення. Після зняття депутатського імунітету проти Ле Пена може бути відкрито розслідування.

Батька нинішнього лідера НФ Марін Ле Пен неодноразово притягували до відповідальності за його висловлювання. Сама Марін Ле Пен відмежувалася від скандальних фраз батька, назвавши їх "політичною помилкою". У 2015 році Жан-Марі Ле Пен був виключений з НФ.

Щодо самої Марін Ле Пен теж йде розслідування, її також можуть позбавити депутатської недоторканності.

Як повідомлялося в квітні, кримінальний суд Парижа засудив Жан-Марі Ле Пена до штрафу в 30 тис. євро за те, що він укотре назвав газові камери націонал-соціалістів "лише деталлю історії". Раніше Ле Пен називав газові камери нацистів "деталлю історії" у 1987, 1997 та 2009 роках. Кожного разу суд виносив щодо нього обвинувальний вирок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram