ГоловнаСвіт

Папа Франциск закликав президента Венесуели до діалогу з опозицією

30 жовтня між соціалістичним урядом і опозицією почнеться діалог для виходу з кризи.

Папа Франциск закликав президента Венесуели до діалогу з опозицією
Фото: isra.com

Папа Римський Франциск у понеділок, 24 жовтня, зустрівся у Ватикані з президентом Венесуели Ніколасом Мадуро. Папа закликав Мадуро вдатися до шляху "істинного і конструктивного діалогу" і припинити страждання венесуельського народу, передає DW.

Водночас лідери венесуельської опозиції зустрілися з представниками Ватикану в Каракасі. Посланець Ватикану заявив, що 30 жовтня між соціалістичним урядом і опозицією почнеться діалог для виходу з політичної та економічної кризи.

"Діалог зараз кристалізується", - сказав представник владної у Венесуелі соціалістичної партії Хорхе Родрігес. Він додав, що Ватикан і регіональний блок UNASUR будуть посередниками в переговорах, повідомляє інформагентство Reuters.

Венесуела переживає катастрофічну кризу. У країні не вистачає продовольства, а на вулицях відбуваються протести і погроми. Причиною кризи є неефективне правління соціалістичної влади і падіння світових цін на нафту - головного експортного товару країни.

Після того, як засідання парламенту, на якому обговорювали можливість суду над президентом, розігнали прихильники Мадуро, венесуельська опозиція закликала до загальнонаціонального протесту, який повинен відбутися 26 жовтня.

У вересні Національна виборча комісія у Венесуелі зупинила підготовку до референдуму про припинення повноважень Мадуро. Рішення пояснили тим, що кілька регіональних судів визнали недійсними зібрані опозиційними активістами підписи на підтримку референдуму.

А минулого тижня влада Венесуели на півроку перенесла вибори, щоб на них не програти. Це пов'язано з тим, що Єдина соціалістична партія Венесуели і президент Ніколас Мадуро продовжують втрачати популярність на тлі економічної кризи.

Венесуела серйозно постраждала від зниження нафтових цін. За прогнозами МВФ, інфляція там за підсумками 2017 року становитиме 1640 відсотків, а поточного року сягне 480 відсотків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram