ГоловнаСвіт

На виборах у Литві перемогла опозиційна партія аграріїв

За підсумками попередніх виборів у "Спілці селян і "зелених" Литви" в 141 місцевому сеймі було всього одне крісло.

На виборах у Литві перемогла опозиційна партія аграріїв
Фото: rus.tvnet.lv

Опозиційний "Союз селян і "зелених" Литви" на чолі з Рамунасом Карбаускісом здобув у неділю, 23 жовтня, несподівану перемогу на литовських парламентських виборах, повідомляє DW.

Консервативний "Союз Вітчизни - Християнські демократи Литви" під керівництвом Габріелюса Ландсбергіса займає друге місце, а Соціал-демократична партія Литви (СДПЛ) під головуванням прем'єра Альгірдаса Буткявічюса - тільки третє.

Лідер списку "селян", колишній голова МВС країни Саулюс Скверняліс вже заявив Reuters про перемогу своєї партії.

"Наш уряд буде відкритим, відповідальним, професійним і рішучим", - пообіцяв політик і кандидат на пост прем'єр-міністра. Він зазначив, що партія готова до переговорів з консерваторами і соціал-демократами про коаліційний уряд.

При цьому, за даними ДВК, Буткявічюс програв вибори в одномандатному окрузі в Вілкавішкісі, де обирався в парламент з 1996 року. Кандидат від Спілки Кястутіс Смірновас набирає 49,44 відсотка голосів. У голови уряду - всього 47,42 відсотка виборців, зазначає Балтійська служба новин BNS.

У багатомандатних округах за підсумками першого туру гору взяли консерватори, заручившись 20 місцями в парламенті. На другому місці - "Союз селян і "зелених" Литви" з 19 місцями, на третьому - правляча СДПЛ (13 місць).

За підсумками попередніх виборів у "Спілки селян і "зелених" Литви" в 141 місцевому сеймі - однопалатному парламенті - було всього одне крісло. Зараз він отримує загалом 56 місць. Консерваторам, як очікується, дістанеться 31 місце (раніше було 33), соціал-демократи втратили 21 місце, залишивши за собою лише 17.

Нагадаємо, колишній міністр економічного розвитку України, уродженець Литви Айварас Абромавічус заявив, що повернеться в Литву і увійде в новий уряд, якщо на парламентських виборах переможе консервативна партія Габріелюса Ландсбергіса ("Союз Вітчизни" - Литовські християнські демократи).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram