ГоловнаСвіт

У Польщі проходить другий загальний страйк жінок проти заборони абортів

Жінки збирають підписи під петицією з вимогами посилення прав жінок, яку потім передадуть усім політичним силам у парламенті країни.

У Польщі проходить другий загальний страйк жінок проти заборони абортів
Акция противников запрета на аборты в Польше
Фото: EPA/UPG

У польській столиці Варшаві триває другий загальний страйк жінок під назвою "Ми не спускаємося в підземелля" проти спроб влади законодавчо посилити обмеження на проведення абортів.

Як повідомляє "Укрінформ", у рамках страйку жінки, зокрема, збирають у центрі Варшави підписи під петицією з вимогами посилення прав жінок, яку потім передадуть усім політичним силам у парламенті країни.

У петиції з 11 пунктів, яку зачитали в неділю біля будівлі сейму Польщі, зокрема, зазначено про неприпустимість насильства стосовно жінок, втручання політики в освіту і втручання церкви в політику.

"Публічна влада здійснює політику згоди на агресію і дискримінацію, що суперечить базовим правам жінок, зокрема праву на життя, тілесної недоторканності та безпеки", - йдеться в петиції.

Страйк символічно відбувається в 41-ту річницю страйку жінок в Ісландії, коли 90% жінок острівної держави вийшли на вулиці з вимогою, щоб чоловіки поважали їхню працю.

Нагадаємо, 23 вересня радикальний проект громадського комітету "Стоп абортам", який передбачає повну заборону абортів і покарання за їх вчинення, потрапив на розгляд комісії з питань юстиції сейму РП. Одночасно польські законодавці відкинули проект "Рятуйте жінок", який передбачав лібералізацію законодавства в цій сфері, яке і без того в Польщі є одним із найжорсткіших у ЄС. Реакцією на дії депутатів був так званий "чорний протест", коли жінки по всій Польщі 3 жовтня вишли на вулиці міст у чорному одязі. Тоді, за різними підрахунками, в Польщі протестували близько 100 тис. жінок.

5 жовтня депутати відкинули проект громадського комітету "Стоп абортам". Проте лідер владної партії "Право і Справедливість" Ярослав Качинський заявив, що його партія буде прагнути створити законодавчі основи, щоб максимально захистити в Польщі "започатковане життя".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram