ГоловнаСвіт

Фейгін: справа Сущенка може затягнутися на рік-два

"До кінця року нікого з українських політв'язнів відпускати, міняти не будуть".

Фейгін: справа Сущенка може затягнутися на рік-два
Фото: Макс Левин

Адвокат Марк Фейгін вважає, що судовий процес над українським журналістом Романом Сущенком, чиї інтереси він представляє в Москві, може затягнутися на рік-два.

Про це він сказав в інтерв'ю "Укрінформу".

"Говорячи конкретно про справу Сущенка. Судовий процес може затягнутися - на рік, на два роки. Але це не означає, що до того надії на обмін немає. Моя задача - процесуальними, а також публічними, політичними методами всіляко «продавлювати» обмін, прискорювати його", - сказав Фейгін.

При цьому він наголосив, що відмова Мін'юсту РФ видати Україні Олега Сенцова і Олександра Кольченка свідчить про те, що "до кінця року нікого з українських політв'язнів відпускати, міняти не будуть".

Фейгін також додав, що у випадку з Сущенком для отримання статусу політичного в'язня є деякі перешкоди.

"Цей статус надається з урахуванням ряду обставин. Зокрема потрібні документи із судових органів, щоб взагалі було зрозуміло, про що йдеться. Щоб стала зрозумілою політична ангажованість, протиріччя законам. Хоча і це не є обов'язковим. Адже в сьогоднішній Росії іноді самі закони абсурдні. У випадку якщо вони за принципом визначеності суперечать міжнародним правилам, то статус політв'язня також надається. Як, наприклад, в історії з Ільдаром Дадіним, що отримав реальний термін за вихід на пікети, мітинги ... Повертаючись до справи Сущенка, як я вже казав, тут владою заявлено наявність «державної таємниці». І через це є складнощі з отриманням документів. Але, в будь-якому разі, я впевнений, що Роман Володимирович заслуговує статус політв'язня і, незважаючи на деякі перешкоди, його отримає", - сказав він. 

Нагадаємо, український журналіст Роман Сущенко 30 вересня був затриманий у Москві за нібито "шпигунську акцію". Лефортовський суд Москви 1 жовтня заарештував його на два місяці у кримінальній справі про шпигунство. 7 жовтня Сущенку пред'явлено офіційне звинувачення в шпигунстві. У Києві назвали затримання журналіста провокацією, а його звинувачення в шпигунстві надуманими.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram