ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Навальний через суд зажадав повернути земельну ділянку Бориса Ротенберга в Ленінградській області державі

Земельна ділянка у власності Ротенберга захоплює акваторію затоки, що є порушенням закону.

Навальний через суд зажадав повернути земельну ділянку Бориса Ротенберга в Ленінградській області державі
Алексей Навальный
Фото: EPA/UPG

Засновник Фонду боротьби з корупцією Олексій Навальний розповів про земельну ділянку бізнесмена Бориса Ротенберга в акваторії затоки в Ленінградській області.

Як стверджує Навальний у своєму блозі, підприємець перегородив акваторію затоки, щоб туди могли заходити тільки його катери.

За словами Навального, земельна ділянка у власності Ротенберга захоплює акваторію затоки, що є порушенням закону. Ця територія розміщена в поселенні Токсове, звідки, як писала фінська газета Helsingin Sanomat, родом дідусь Ротенберга. Межі ділянки проходять по акваторії затоки Уймахуонеенлахті на озері Хепоярві.

Засновник ФБК опублікував виписку з Єдиного державного реєстру, згідно з якою земельна ділянка за адресою: Ленінградська область, Всеволозький район, смт Токсове, вулиця Туристів, ділянка 46-а належить Борису Романовичу Ротенбергу, який є повним тезкою бізнесмена Бориса Ротенберга.

Навальний відзначає, що закон забороняє приватизацію як озер і заток, так і берегової смуги водних об'єктів загального користування, яка становить 20 метрів.

ФБК звернувся до профільного комітету Держеконагляду Ленінградської області, який визнав факт порушення. Тепер, пише Навальний, Ротенберга притягнуть до адміністративної відповідальності за незаконне перекриття берегової лінії.

У ФБК, своєю чергою, заявили, що домагатимуться пред'явлення позову Ротенбергу про повернення земельної ділянки в федеральну власність, і знесення незаконних споруд.

У прес-службі СМП Банку, 38% якого належить Борису Ротенбергу, заявили "Дождю", що коментують лише діяльність банку.

У 2012 році фахівці управління Росреєстру у Ленінградській області проводили перевірку дотримання земельного законодавства в смт Токсове на озері Хепоярві, в тому числі ділянки на вулиці Туристів, 46. За інформацією журналу "ВПригороде", ділянка 8 тис. квадратних метрів з 1996 року належить Борису Ротенбергу.

Зазначалося, що на ділянці розташовані дво- і триповерхові котеджі. Видання писало, що з боку озера в ділянки є водні ворота, що дозволяє господареві запливати додому прямо на катері.

Під час перевірки трьох членів комісії Росреєстру пустили на територію. Після перевірки інспектори заявили, що "порушень не встановлено". А "загата" з воротами, за їхніми словами, не частина озера, а колишнє болото, в якому власник створив штучну водойму.

Нагадаємо, раніше в жовтні Навальний розповів про дачу генерала ФСБ на кордоні з Фінляндією. Садиба розташована на березі озера в забороненій зоні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram