ГоловнаСвіт

Міністр оборони Польщі: Єгипет перепродав Росії "Містралі" за долар

Польські ЗМІ сумніваються в правдивості слів Мацеревича.

Міністр оборони Польщі: Єгипет перепродав Росії "Містралі" за долар
Антоний Мацеревич
Фото: newsweek.pl

Єгипет, який минулого року купив у Франції два десантні кораблі типу "Містраль", перепродав їх Росії за один долар.

Про це заявив міністр оборони Польщі Антоній Мацеревич, повідомляє "Укрінформ".

"Правдою є, що "Містралі" продали Єгипту, і правдою є, що протягом останніх днів вони фактично були передані Російській Федерації за один долар. Ця операція дійсно відбулася", - заявив у четвер у Сеймі Мацеревич.

У п'ятницю він ще раз підтвердив цю інформацію.

"Безсумнівно, ми моніторимо цю ситуацію. У нас надійна інформація, хороша аналітика. Але якби так сталося, що Єгипет відмовився від цієї угоди (продажу Росії кораблів, - ред.), то це було б плюсом для миру в світі та хорошою інформацією для Росії, що вона не може собі все дозволяти", - зазначив Мацеревич.

Польські ЗМІ сумніваються в правдивості слів свого міністра, а підтверджень чи спростувань цієї інформації з інших джерел поки що немає.

Контракт на поставку двох "Містралів" вартістю €1,2 млрд було укладено між французькою DCNS/STX і "Рособоронекспортом" у 2011 році. Франція повинна була передати перший корабель "Владивосток" у листопаді 2014 року, проте через агресію Росії проти України відмовилася це робити. На початку серпня Москва і Париж розірвали контракт на будівництво і поставку двох кораблів-доків типу "Містраль". Франція виплатила РФ €950 млн.

Наприкінці вересня 2015 року стало відомо, що президент Франції Франсуа Олланд досяг угоди зі своїм єгипетським колегою Абдель Фаттахом ас-Сісі про продаж вертольотоносців Єгипту. Агентство "Рейтер" повідомляло, що ціна контракту - близько €950 млн. Єгипет назвав ці кораблі іменами двох екс-президентів - Гамаля Абдель Насера і Анвара Садата.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram