ГоловнаСвіт

МЗС Литви звинуватило Росію у "військовому хуліганстві"

Лінкявічус визнав, що Європа не була готова до міграційної кризи.

МЗС Литви звинуватило Росію у "військовому хуліганстві"
ЛИнас Линкявичюс
Фото: eastbook.eu

Голова МЗС Литви Лінас Лінкявічус звинуватив Росію у військовому хуліганстві.

Про це він заявив в інтерв'ю Die Presse.

За словами міністра, Росія спочатку сама розпалює конфлікт, а потім виступає в ролі миротворця в ньому. Як приклад Лінкявічус наводить небезпечні маневри російських військових літаків у небі над Балтійським морем, які він називає "військовим хуліганством". Після ризикованих польотів росіяни виступили з ініціативою зміцнення безпеки польотів, наприклад, за рахунок увімкнення транспондерів на винищувачах.

Що стосується зростання популярності Путіна після анексії Криму, литовський міністр вказує на те, що "російське суспільство цементується за рахунок перспективи повернення статусу світової держави. Поки що це працює, поки що люди готові жертвувати зарплатами і пенсіями заради цієї мрії. Але так не може тривати вічно".

Відповідаючи на запитання журналіста про боєприпаси, які Литва постачає Україні, міністр вказує на те, що "Україна має право захищати свій суверенітет. Наш внесок - суто символічний, йдеться про декілька ящиків боєприпасів. Невже ми повинні дозволити Росії озброювати ці групи (проросійських бойовиків, - ред.) гранатометами і танками, чекати, поки вони розіб'ють українську армію, і тоді говорити про мир?".

Коментуючи ситуацію навколо міграційної кризи, Лінкявічус визнав, що Європа була до такого не готова. "Захист зовнішніх кордонів, співпраця між спецслужбами, обмін даними і заходи, пов'язані з терористичною загрозою: ми приймаємо дуже багато рішень, і все відбувається занадто повільно - багато чого не вдається реалізовувати своєчасно".

На думку Лінкявічуса, міграційна криза - тест на стресостійкість для ЄС, з якого Європа повинна вийти сильнішою. "Якщо ми не вистоїмо, це матиме драматичні наслідки", - підсумував він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram