ГоловнаСвіт

Сторони конфлікту в Ємені домовилися про перемир'я

Режим припинення вогню набуде чинності 19 жовтня о 23:59.

Сторони конфлікту в Ємені домовилися про перемир'я
Вооруженные повстацы-хоуситы в Йемене
Фото: EPA/UPG

Сторони збройного конфлікту в Ємені домовилися про припинення вогню терміном на 72 години, починаючи з четверга.

Про це повідомив спецпредставник ООН з питань Ємену Ісмаїл Ульд Шейх Ахмед, передає Російська служба Бі-бі-сі.

За його словами, він отримав згоду на перемир'я від усіх сторін конфлікту. Воно повинно набути чинності 19 жовтня о 23:59.

Ахмед зажадав від усіх зацікавлених сторін строго дотримуватися умов перемир'я, у тому числі повністю припинити бойові дії і забезпечити доступ гуманітарної допомоги.

Напередодні голова МЗС Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр заявив про бажання королівства сприяти перемир'ю в сусідній країні.

"Ми хочемо припинення вогню в Ємені", - наводить його слова телеканал Sky News Arabia. При цьому міністр зазначив, що рішення про перемир'я повинні прийняти всі учасники конфлікту.

16 жовтня США і Великобританія також закликали встановити в Ємені режим припинення вогню. Зі спільною заявою виступили держсекретар США Джон Керрі і голова Форін-офісу Борис Джонсон після переговорів у Лондоні. Обидві країни допомагають коаліції під керівництвом Саудівської Аравії, яка завдає ударів з повітря по повстанцях-хуситах у Ємені.

Нагадаємо, в результаті обстрілу похоронної процесії в столиці країни Сані минулого тижня загинули щонайменше 140 осіб. Саудівська Аравія назвала обстріл "помилкою, допущеною в результаті неточних розвідданих".

Збройний конфлікт у Ємені між повстанцями-хуситами і прихильниками колишнього президента Алі Абдалли Салеха триває з 2014 року. ООН оцінила число жертв громадянської війни в Ємені в 10 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram