ГоловнаСвіт

150 країн домовилися скоротити викиди парникових газів із кондиціонерів

Гідрофторвуглеці у тисячі разів гірші, ніж вуглекислий газ.

150 країн домовилися скоротити викиди парникових газів із кондиціонерів
Фото: vmdaily.ru

Понад 150 країн домовилися скоротити використання гідрофторвуглеців, негативний вплив яких на клімат, як передбачається, у кілька тисяч разів гірший, ніж вуглекислого газу.

Гідрофторвуглеці використовуються в основному при виробництві холодильників і кондиціонерів. Обсяги викидів цих речовин відносно невеликі, але вони можуть залишатися в атмосфері на сотні років, "замикаючи" тепло всередині атмосфери.

Домовленість про скорочення використання гідрофторвуглеців досягнута в столиці Руанди - Кігалі, передає "Бі-бі-сі". Згідно з угодою, всі країни поділяються на три групи.

Перша група включає розвинені країни, зокрема США і більшість європейських держав. Вони повинні скоротити використання гідрофторвуглеців на 10% до 2019 року і на 85% - до 2036 року.

Друга і третя групи країн перестануть нарощувати використання гідрофторвуглеців до 2024 і 2028 років відповідно. Після цього вони почнуть скорочувати обсяги використання цих шкідливих речовин.

Виробники холодильників і кондиціонерів почали використовувати гідрофторвуглеці після того, як були заборонені хлорфторвуглеці. Ці речовини руйнували озоновий шар, і їх вирішили замінити на гідрофторвуглеці. Заміна спрацювала, але пізніше з'ясувалося, що гідрофторвуглеці затримують тепло в атмосфері у кілька тисяч разів ефективніше, ніж діоксид вуглецю. Викиди гідрофторвуглеців невеликі, але стабільно зростають на 10-15% у рік, оскільки попит на кондиціонери збільшується, особливо в країнах, що розвиваються.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram