ГоловнаСвіт

ЮНЕСКО залишилася без Японії та Ізраїлю

Японія припинила виплачувати внески організації, Ізраїль припинив співпрацю з нею.

ЮНЕСКО залишилася без Японії та Ізраїлю
Фото: obozrevatel.com

Японія припинила виплачувати внески в бюджет Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО). Тим самим Токіо протестує проти включення в міжнародний реєстр документальної спадщини "Пам'ять світу" (Memory of the World) документів про Нанкінську різанину, повідомляє Німецька хвиля.

Інформацію про припинення платежів підтвердив у п'ятницю, 14 жовтня, міністр закордонних справ Японії Фуміо Кісіда. У той же час він, як передає агентство AFP, відмовився визнати прямий зв'язок між цим рішенням і ситуацією навколо документів про різанину, що вже кілька років ускладнюють відносини Японії з Китаєм. Повідомляють, що Токіо - один з найбільших донорів ЮНЕСКО - заморозив виплату близько 42 млн доларів США.

Різанина в Нанкіні - епізод японсько-китайської війни 1937-1945 років, коли 1937 року японські військовослужбовці здійснили масові вбивства і зґвалтування мирного населення в китайському Нанкіні. КНР оцінює число жертв у 300 тисяч осіб. Японія визнає жертви серед мирного населення, але заперечує їх чисельність.

Після резолюції ЮНЕСКО, в якій організація заявила про відсутність зв'язку єврейського народу з Храмовою горою в Єрусалимі, співпрацю з організацією вирішив призупинити Ізраїль. Про це йдеться в листі до генерального директора ЮНЕСКО Ірини Бокової міністра освіти Ізраїлю, президента Національної комісії Держави Ізраїль у справах ЮНЕСКО Нафталі Беннета, передає РБК.

"Після ганебного рішення членів ЮНЕСКО відкинути історію і проігнорувати тисячолітній зв'язок єврейського народу з Єрусалимом і Храмовою горою я повідомив Національну комісію Держави Ізраїль у справах ЮНЕСКО про припинення всіх видів професійної діяльності з міжнародною організацією", - написав Беннет.

Напередодні ЮНЕСКО повідомила, що виконком організації проголосував за запропоновану Єгиптом і Палестиною резолюцію, що заперечують зв'язок єврейського народу з Храмовою горою. У документі йдеться про зв'язок ісламу з Храмовою горою і Єрусалимом, при цьому про права євреїв на ці святині не йдеться. Документ засуджує Ізраїль за порушення прав мусульман у Єрусалимі і передбачає, що слова "Храмова гора" прибирають із лексикону, а замість них будуть використовувати слова "Мечеть аль-Акса".

Як повідомляли в лютому, ЮНЕСКО відмовляється визнавати "Херсонес Таврійський" російським.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram