ГоловнаСвіт

США завдали ударів по Ємену

Пентагон відповів на обстріл свого есмінця.

США завдали ударів по Ємену
USS Mason

США завдали ударів по місцях розташування радіолокаційних станцій у прибережних зонах на контрольованих повстанцями-хуситами територіях у Ємені у відповідь на обстріли свого есмінця.

"Ці обмежені удари з метою самооборони були здійснені, щоб захистити наш персонал, наші кораблі і нашу свободу судноплавства в цьому важливому морському проході", - наводить агентство Reuters слова представника Пентагону Пітера Кука.

У заяві Кука також сказано, що, за попередніми оцінками, місця розміщення РЛС зруйновано.

"Сполучені Штати дадуть відповідь на подальшу загрозу нашим суднам і комерційному руху в разі потреби", - попередив представник Пентагону.

Агентство додає, що ці схвалені президентом Бараком Обамою удари стали першими прямими військовими діями Вашингтона проти цілей повстанців-хуситів під час єменського конфлікту.

У середу Пентагон заявив про новий обстріл есмінця USS Mason біля берегів Ємену. У заяві сказано, що як мінімум одна ракета була випущена з території, підконтрольної хуситам. Судно використало захисні контрзаходи, і ракета не досягла своєї мети. Схожий інцидент стався за два дні до того. Тоді протягом години по кораблю було випущено дві ракети. Жодна з них не досягла мети, обидві впали в море.

Події біля берегів Ємену за участю американських військових кораблів сталися після нещодавнього авіаудару по траурній процесії в столиці Ємену Сані, в результаті якого загинули 140 осіб, ще понад 500 отримали поранення. Інцидент стався під час похорону одного з можновладних представників повстанців-хуситів.

Уряд хуситів звинуватив в атаці коаліцію на чолі із Саудівською Аравією. У командуванні військово-повітряних сил аравійської коаліції відкинули свою причетність до авіаудару. Цього тижня Бі-бі-сі з посиланням на джерела повідомила, що влада Саудівської Аравії приватно визнала, що один із літаків у складі очолюваної Ер-Ріядом коаліції взяв участь у завдаванні авіаударів по похоронній церемонії в столиці Ємену.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram