ГоловнаСвіт

МЗС Австрії відкидає членство Туреччини в ЄС

Голова австрійського МЗС закликав до тісної співпраці з Анкарою.

МЗС Австрії відкидає членство Туреччини в ЄС
Себастьян Курц
Фото: EPA/UPG

Голова МЗС Австрії Себастьян Курц відкидає членство Туреччини в Євросоюзі.

Про це він заявив в інтерв'ю Die Welt, повідомляє Deutsche Welle.

"Я впевнений, що ніякого вступу Туреччини в ЄС не буде", - сказав Курц.

Міністр уточнив, що це не тільки його позиція, а позиція, яку поділяють голови урядів і міністри закордонних справ безлічі європейських країн. Курц закликав бути чесними в цьому питанні. Він пояснив, що "існує велика різниця між тим, що думає більшість європейських політиків, і тим, що вони заявляють публічно".

Курц вважає, що проти вступу Туреччини в Євросоюз виступає і більшість населення європейських країн.

Водночас політик закликав до тісної співпраці з Анкарою.

За його словами, метою такої співпраці не повинен стати вступ Туреччини в ЄС на правах повноправного члена. Набагато важливішим був би режим "індивідуального партнерства", який пропонував для відносин між Брюсселем і Анкарою колишній федеральний канцлер Австрії Вольфганг Шюссель.

Угоду про асоціацію між Туреччиною і Євросоюзом було підписано в 1963 році, а заявку на членство в ЄС Анкара подала в 1987-му. Переговори про вступ при цьому почалися тільки в 2005 році. За цей час було узгоджено 14 з 35 технічних пунктів, які турецькій владі необхідно виконати, щоб досягти стандартів європейської спільноти. Ще 17 пунктів на цей момент заблоковані, а щодо чотирьох тривають переговори. Розбіжності між Брюсселем і Анкарою, зокрема, стосуються позиції Туреччини щодо Кіпру та небажання багатьох європейських політиків бачити мусульманську країну в спільноті.

18 жовтня 2015 року Меркель пообіцяла Туреччині вступ в ЄС в обмін на угоду стосовно біженців. Давутоглу зі свого боку тоді заявив, що Анкара розраховує на запровадження безвізового режиму з країнами-членами ЄС до липня 2016 року. Він зазначив, що угода про реадмісію має сприяти вирішенню проблеми мігрантів.

У липні 2016 року ЄС відкинув запровадження безвізового режиму з Туреччиною в 2016 році. Брюссель зажадав, щоб перш за все Анкара виконала нормативи, перераховані в списку з 72 пунктів, причому деякі з них стосуються внесення змін до чинного законодавства Туреччини.

Крім того, критику ЄС викликала перспектива повернення смертної кари в Туреччині. Про ймовірне введення такого виду покарання влада країни почала говорити після невдалої спроби військового перевороту 15 липня.

15 серпня Туреччина зажадала від ЄС скасування віз до кінця жовтня.

У вересні віце-прем'єр-міністр Туреччини Мехмет Шимшек заявив, що Туреччина провела всі необхідні реформи для вступу в ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram