ГоловнаСвіт

Міноборони РФ назвало слова голови МЗС Великобританії "русофобською істерією"

Росія вважає, що докази нападу на гумконвой ООН "не варті й пенса".

Міноборони РФ назвало слова голови МЗС Великобританії "русофобською істерією"
Борис Джонсон
Фото: EPA/UPG

Офіційний представник Міністерства оборони Російської Федерації Ігор Конашенков стверджує, що заява міністра закордонних справ Великобританії Бориса Джонсона про причетність Росії до знищення гуманітарного конвою в Сирії, перебувають у руслі "русофобської істерії".

Про це повідомляє російська служба Бі-бі-сі.

"Ніяких російських літаків у районі розміщення гумконвою в Алеппо не було. Це факт", - сказав Конашенков.

За його словами, Джонсон намагається звинуватити Росію в ударі по автоколоні "після розглядання деяких супутникових фотографій, що є у "відкритому доступі"".

Агресивна русофобія - це норма

"Пане Джонсон, то, може, відкриєте цей "відкритий доступ" і покажете фотографії комусь іще?" - сказав Конашенков. На його думку, всі перераховані британським міністром докази "не варті й пенса, якщо кому-небудь дійсно відкрити до них доступ".

Він додав, що зі свого боку Міноборони РФ уже опублікувало відеозапис, на якому, за його словами, видно, що в складі гуманітарного конвою в Алеппо "їде невідомий автомобіль із встановленим на ньому мінометом".

Нагадаємо, гуманітарний конвой ООН обстріляли в ніч на 20 вересня на північному заході від Алеппо. Розслідування атаки веде спеціальна комісія в складі ООН. Захід стверджує, що удар по конвою могла завдати тільки російська або сирійська авіація, оскільки інших літаків у цьому районі не було.

Росія заперечує причетність до удару. Зокрема, російські військові кажуть про відсутність на землі видимих слідів авіанальоту і натякають, що колону могли знищити під час обстрілу з землі. Крім того, російська сторона висувала версію, згідно з якою машини в автоколоні "загорілися самі".

11 жовтня на парламентських дебатах, присвячених Сирії, Джонсон заявив, що гумконвой біля Алеппо атакувала Росія і що Лондон зробить усе можливе, щоб допомогти розслідуванню. Міністр також закликав супротивників війни влаштувати демонстрацію біля посольства РФ у Лондоні та звинуватив Росію у військових злочинах у Сирії. Цього ж дня російська авіація відновила потужні бомбардування підконтрольної повстанцям східній частині Алеппо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram