ГоловнаСвіт

Адвокати відмовилися захищати обвинуваченого в листопадових терактах у Парижі

З моменту екстрадиції Абдеслам відмовляється відповідати на будь-які питання.

Адвокати відмовилися захищати обвинуваченого в листопадових терактах у Парижі
Фото: Пресс-служба полиции Бельгии

Адвокати Салаха Абдеслама, обвинуваченого в організації терористичних актів у Парижі в листопаді минулого року, відмовляються представляти його інтереси під час слідства і суду.

Про це повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

Адвокати Франк Бертон і Свен Марі пояснили своє рішення тим, що клієнт заледве чи погодиться виступати в суді і, швидше за все, скористається правом зберігати мовчання.

"Чого ви від нас очікуєте за таких обставин? Ми зі самого початку говорили, що якщо наш клієнт буде мовчати, ми відмовимося від його захисту", - заявив Бертон французькому телеканалу BFM TV. Його позицію повністю підтримав Марі.

За законами Франції, обвинуваченим у кримінальних справах належить адвокат. Якщо Абдеслам не зможе знайти нових юристів, які будуть готові представляти його інтереси, він отримає адвоката за призначенням.

Бельгійський адвокат Свен Марі почав представляти інтереси Абдеслама після його затримання в Брюсселі в березні. Марі відомий як адвокат, котрий береться за захист обвинувачених у найтяжчих злочинах, з якими інші адвокати не хочуть мати справу.

Спочатку Марі заявив, що Абдеслам готовий співпрацювати з бельгійськими правоохоронними органами. Адвокат скаржився на процесуальні порушення з боку бельгійської влади і мав намір оскаржувати його екстрадицію у Францію. Проте у квітні Абдеслама все ж екстрадували, після чого до Марі приєднався французький юрист Бертон. Він входить до числа найвідоміших адвокатів у країні, а своєю метою називає "допомогу тим, хто потрапив в біду", і "боротьбу із системою".

За інформацією місцевих ЗМІ, з моменту екстрадиції у Францію Абдеслам відмовляється відповідати на будь-які запитання, в тому числі своїх адвокатів.

Нагадаємо, 13 листопада минулого року в Парижі відбулася серія терактів, протягом яких загинули 130 осіб, понад 300 постраждали. Усього в атаках на Париж брали участь щонайменше вісім осіб. Троє підірвали себе в клубі Bataclan, четвертого терориста, який брав участь у нападі на заклад, застрелили поліцейські. Ще троє бойовиків підірвали себе біля Стад де Франс, де грали збірні Франції та Німеччини. Восьмий терорист - брат затриманого в Брюсселі Абдеслама - підірвав себе на бульварі Вольтера. 19 листопада під час рейду в передмісті Парижа Сан-Дені вбили ймовірного організатора терактів у Парижі Абдельхаміда Абауда.

Одразу після затримання Абдеслам фактично визнав провину, заявивши бельгійським слідчим, що брав участь у нападах на людей і планував здійснити самопідрив у натовпі людей, але останньої миті передумав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram