ГоловнаСвіт

Російський журналіст відсудив у уряду 1,5 тис. євро за примусове утримання в психлікарні

У 2012 році алтайський журналіст Макаров, звинуватив керівництво регіону в корупції.

Російський журналіст відсудив у уряду 1,5 тис. євро за примусове утримання в психлікарні
ЕСПЧ
Фото: EPA/UPG

Європейський суд з прав людини присудив 1,5 тисячі євро компенсації журналісту Руслану Макарову, якого примусово помістили в психіатричну лікарню після того, як він подав до суду позов проти губернатора Алтайського краю.

Про це повідомляє РИА Новости з посиланням на адвоката заявника Ірину Хрунову.

"ЄСПЛ угледів порушення права на свободу та особисту недоторканність (ст. 5 Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод) і зобов'язав уряд Росії виплатити Макарову компенсацію - 500 євро компенсації моральної шкоди та 1 тис. євро судових витрат", - розповіла Хрунова.

В ЄСПЛ підкреслили, що особи, які страждають психічним захворюванням, є особливо вразливою групою і, отже, будь-яке втручання в їхні права має бути предметом ретельної перевірки, і тільки "дуже вагомі причини" можуть виправдати обмеження їхніх прав.

У скарзі Макаров стверджував, що його двотижневе примусове перебування в психлікарні у вересні 2012 року було пов'язане виключно з його критикою глави Алтаю Олександра Берднікова, подачею до нього позову та заяви про порушення кримінальної справи стосовно політика.

У 2012 році журналіст місцевих видань "Листок" і "Холодный белок" Макаров, звинуватив керівництво регіону в корупції. У відповідь глава Алтаю Олександр Бердніков заявив, що Макаров "психічно хвора людина, спостерігається у психіатра". Журналіст подав скаргу в правоохоронні органи, а також подав позов про захист честі та гідності. Однак незабаром проти нього порушили кримінальну справу, примусово помістили в психіатричну лікарню, а пізніше взяли під варту.

Нагадаємо, Конституційний суд України заборонив примусове лікування у психлікарні без рішення суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram