ГоловнаСвіт

Генсек ООН назвав Асада відповідальним за загибель 300 тисяч сирійців

Без участі ООН нинішня ситуація в Алеппо була б трагічнішою і кривавішою.

Генсек ООН назвав Асада відповідальним за загибель 300 тисяч сирійців
Фото: salamnews.org

Провальне керівництво сирійського президента Башара Асада коштувало життя більш ніж 300 тисячам осіб.

Про це заявив генеральний секретар ООН Пан Гі Мун у понеділок, 10 жовтня, передає DW.

Водночас він вважає, що "питання про майбутнє однієї єдиної людини, такого як президент Асад, не повинне гальмувати процес сирійського врегулювання".

Голова всесвітньої організації впевнений, що без участі ООН нинішня ситуація в Алеппо була б трагічнішою і кривавішою.

За словами Пан Гі Муна, поряд з ООН "дуже інтенсивно" над поліпшенням ситуації в Сирії працюють США і РФ. Дипвідносини між двома цими країнами він назвав "дещо дражливими", уточнивши, що наполегливо попросив обидві сторони "відновити перемир'я (в Сирії. - Ред.), щоб ми змогли здійснити належні гуманітарні заходи заради порятунку життів".

"Ми повинні забезпечити необхідний мінімум для п'яти мільйонів осіб, які опинилися в зайнятих військами або важкодоступних зонах", - вказав Пан Гі Мун.

Генсек також критично висловився про майбутнє Радбезу ООН.

"З огляду на потужні зміни у світі, в самій природі речей лежить бажання країн-членів ООН створити таку Раду Безпеки, яка передусім відповідала б за міжнародну безпеку і мир. Але, на жаль, досі вони виявилися не в змозі про щось домовитися", - зазначив генсек ООН.

Пан Гі Мун займає пост генсека ООН з 2007 року. 2017 року його повинен замінити колишній прем'єр-міністр Португалії Антоніу Гутерріш.

Сирійська армія 22 вересня анонсувала операцію відновлення контролю над східною частиною Алеппо. Це сталося наступного дня після припинення перемир'я, досягнутого за посередництва Росії і США. Обидві сторони звинуватили одна одну в припиненні режиму тиші.

Після цього сирійська і російська авіація завдавали ударів по східних передмістях Алеппо, в результаті чого, за повідомленнями спостерігачів з прав людини в Сирії, загинули понад 200 осіб.

25 вересня США звинуватили Росію в початку наступальної операції в Сирії.

Як повідомили ЗМІ 28 вересня, Росія скинула "вакуумні бомби" на житловий масив Алеппо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram