ГоловнаСвіт

Туреччина і Росія підписали угоду про "Турецький потік"

Договір передбачає знижку на газ для турецьких споживачів.

Туреччина і Росія підписали угоду про "Турецький потік"
Владимир Путин и Реджеп Тайип Эрдоган, 9 августа 2016 года
Фото: EPA/UPG

Туреччина і Росія підписали міжурядову угоду про будівництво двох ліній газопроводу "Турецький потік". Документ  підписано за підсумками переговорів президентів Володимира Путіна і Реджепа Ердогана, які пройшли в Стамбулі, повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

Документ підписано у присутності президентів. З російської сторони його підписав міністр енергетики РФ Олександр Новак, з турецької - міністр енергетики та природних ресурсів Туреччини Берат Албайрак.

Виступаючи на спільній з Ердоганом прес-конференції після підписання, Володимир Путін заявив, що договір передбачає знижку на газ для турецьких споживачів.

Раніше голова "Газпрому" Олексій Міллер говорив, що підписана угода передбачає будівництво двох ниток магістрального трубопроводу по дну Чорного моря потужністю 15,75 млрд кубометрів газу кожна.

За словами Міллера, перша нитка газопроводу буде призначена для поставок газу турецьким споживачам. Вона буде завершена в другій половині 2019 року. Друга нитка буде використовуватися для поставок в Європу. Точної дати завершення її будівництва Міллер не назвав.

Раніше представники російського концерну заявляли, що газопровід "Турецький потік" повинен стати єдиним маршрутом для поставок російського газу в країни ЄС, який дозволить зняти ризики транзиту через Україну.

Ердоган на прес-конференції заявив, що роботи з "Турецького потоку" з боку Туреччини будуть прискорені.

Нагадаємо, на початку серпня Туреччина оголосила про відновлення проекту "Турецький потік". Новий маршрут доставки вуглеводнів повинен замінити проект "Південний потік", який забраковано Європейською комісією. Передбачуваний маршрут "Турецького потоку" - по дну Чорного моря до Туреччини і далі до європейських країн.

Проект "Турецький потік" у грудні 2015 року було заморожено на тлі погіршення російсько-турецьких відносин після того, як Туреччина збила російський Су-24.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram